Wandelen op Madeira: hooggebergte én oceaan

We weten van het inlezen en foto’s bekijken op het internet wat Madeira voor ons in petto heeft: niets minder dan hooggebergte letterlijk omringd door oceaan. En toch, als we het ter plekke ervaren, overvalt de immense schoonheid en dynamiek van het landschap ons. Het is een onwerkelijke combinatie. Maar toch is het waar. Madeira is berg en water. Het eiland vormt letterlijk de top van een bergmassief dat door vulkanische activiteit is gevormd. Het grootste deel hiervan bevindt zich onder water, tot een diepte van 4000 meter. Wandelen in een natuur die een diepe, diepe indruk op ons maakt.

Eiland van 2000 kms levada’s

Wandelen langs levada’s

Op Madeira, 57 kilometer lang en maximaal 22 kilometer breed, bevindt 90% van het landschap zich boven de 500 meter. Het eiland rijst pal uit de oceaan. Toch biedt dit berglandschap een belevenis aan wandellpubliek van elk niveau. Dat komt mede door het netwerk van ‘levada’s’, de aangelegde waterkanalen over het eiland. Dit systeem zorgt voor de irrigatie van het zuiden vanuit het noordelijk deel, waarmee het water van de vele bronnen in de bergen geleidelijk naar beneden wordt gevoerd. Soms door tunnels (zaklamp mee!), soms over paadjes met een angstaanjegend diepe afgrond aan de ene kant en de levada aan de andere, waardoor het wandelen spectaculair en spanned is. Deze wandelroutes kunnen echter eenvoudig vermeden worden en dan is het lopen langs deze schat aan irrigatiekanalen een comfortable ervaring.

Als een schilderij

De vulkanistisch historie van het eiland creerde een natuur die betoverend is. Het eiland is een zinderend samenspel van opklimmend wolkendek boven een bergmassief van toppen en diepe dalen. De rijkdom aan water maakt het landschap groen en vol met vegetatie aan bloemen. Het weerbeeld kan binnen een afstand van 10 kilometer totaal verschillen: in Funchal keek onse gids s’avonds naar de ondergaande zon, terwijl wij in onze pousada in de bergen te maken kregen met een harde storm en regen. Madeira is een treffen met de natuur in zijn machtige vorm.

Hooggebergte, wolken en groen

Het water bepaalt

Madeira’s water, verleidt, betovert en beangstigd. Het speelt met ons. Geen enkele discussie mogelijk: het water bepaalt wat er gebeurt. Eén blik op de machtige inslagen van de golven op de kust, en het is gezegd. De waterregen bij een tunnel brengt het kind naar boven; het laat zich niet makkelijk vangen in de fles. Het verkiest het shirt en de broek. Heerlijk.

Water heeft zijn eigen wil

Er zijn vele schitterende wandelroutes uitgestippeld. De accommodaties en lokale tour operators bieden goede voorzieningen om in de buurt van de highlights te worden afgezet,of te wandelen met een gids. De wandelvakanties van het Nederlandse Eigen-Wijze Reizen zijn ook ideaal om het eieland beleven.

De ‘25 ‘fonteinen’ is zonder twijfel zo’n hoogtepunt. Het is inmiddels wel nogal een toeristische pleisterplek, maar een must niettemin. Een schitterende wandeling, niet te moeilijk, brengt ons bij een toneel van een grote en (24?) kleinere watervallen. Het water van Madeira laat zich van zijn meest betoverende kant zien én bewonderen.

 De 25 Fonteinen

Ongekend mooi wandelen

De 25 fonteinen zijn prachtig, echter op ons maakte de waterval die we, letterlijk, passeerden tijdens d wandeling langs de Levada do Folhadal, nog meer indruk. In een compleet verlaten vallei, direct na het doorkruizen van een lage en smalle tunnel van 400 meter lang, staarden we naar dit adembenemde cadeau van de natuur. Misschien gek om te zeggen, maar de herinnering aan dit moment maakt nog steeds emoties los bij ons.

De tocht voerde ons, voorafgaand aan de waterval, door de São Vicente vallei. Geleidelijk, in 14 kilometer, klommen we 600 meter, tot de top bij Pináculo. Vanuit hier kijken we uit op de Ribera Brava vallei en op het centrale bergmassief waar de toppen van de Pico Areeiro (1817 meter) en Pico Ruivo (1861 meter) zich tonen.

Op Madeira kun je op het hoogste niveau wandelen en bergsport bedrijven. Kliffen genoeg, klauteropties te over. De levada’s bieden de wandelaar echter de unieke mogelijkheid om de mooie natuur in het hooggebergte te zien en te ervaren, zonder een ‘moordende’ klim te hoeven maken.

Rond de Pico Ruivo

Ook rond de toppen van de Areeeiro en de Ruivo is het wandelen goed mogelijk. Het is inspannender dan langs de levada’s uiteraard, maar de meesten kunnen van dit ruige hooggebergte genieten. Er zijn prima te bewandelen paden

vanuit het infocentrum, zo’n 3 kilometer vanaf de top van de Pico Ruivo. Opnieuw tracteert Madeira ons op zijn zeldzame magie: dit is puur hooggebergte, onvoorstelbaar mooi en indrukwekkend. En dat alles met die machtige oceaan in de verte ...

Toegankelijk hooggebergte, grootse natuur

Maar het bergmassief biedt ook de geoefende wandelaar alles. Die kan lange en zeer veeleisende tochten maken, zijn grenzen opzoeken. Nuno merkt hierbij wel op dat elke wandelaar zich bewust moet zijn van wat hij doet: “hier kennen we geen avond, alleen dag en nacht”, geeft hij aan. Met andere woorden: ben op tijd ‘binnen’. Ook de warmte speelt mee, hoewel het hier overigens niet te heet wordt in de zomer, speelt een rol. Hij vertelt van reddingsacties waarbij hij betrokken was. “Dat zijn uitzonderingen”, geeft hij aan. Dit is ‘the real thing’, magisch gebergte dat alles biedt. “Bereid je voor, laat weten at je die dag doet, neem de juiste dingen mee en geniet met volle teugen”, zegt hij lachend.

Top Pico Ruivo 1862 meter, de oceaan op slechts 8 kilometer           

Oostpunt: Ponta de São Lourenço

Langs de oostkant van het eiland vaart de veerbeet naar Porto Santo langzaam richting het noorden, waar het zustereiland Porto Santo zicht bevindt. Hier vind je de zandstranden, een drukke bestemming dus in de zomer.

De 4 kilometer wandelen naar de meest oostelijke zijde van het eiland is opnieuw een ervaring. Geen hooggebergte hier, maar de ene klif na de andere. Vanaf hier kijken we afgronden in, waarbij de inslag van de golven doet vermoeden dat pootjebaden hier een heel slecht idee is. Er wordt op Dourada gevist, een lekkernij waar men trots op is. Het landschap doet denken aan de Ierse kustlijn, maar dan met die heerlijke zon. De wandeling is niet zo lang, maar toch best inspannend, steigen en dalen wisselen elkaar af. Het sterk ijzerhoudende rotsmassief rijst uit de oceaan, in al zijn kracht. Maar het land wint het nooit van het water en de wind. “Madeira wordt groter”, zegt Nuno. Dat klinkt vreemd maar heeft te maken met het feit dat in de oceaan vallende rotsen langzaam het eiland vergroten. De bestrijding van erosie is overigens een belangrijk thema voor Madeira. We genieten! En het hondje dat ons pad kruist ook.

Water, bergen, bloemen           

Wandelen langs de kustlijn is net zo mooi als soms gemeen. In het oosten zijn de kliffen die we aantreffen nog relatief laag. Elders zijn ze veel hoger,en is klimmen en dalen dus een heel ander verhaal. Madeira heeft met Cabo Girão zelfs de de op één na hoogste in Europa.

Het uitzicht op de Miradouro do Rosto is magnifiek. Bussen met toeristen stoppen om het natuurschoon vast te leggen. Het is één van de vele beelden die we mogen meenemen naar huis, want ook wat dit betreft is Madeira prachtig.

Body, mind, Madeira           

Landinwaarts

Maar het liefst zoeken we de binnenlanden op, waar het leven op veel plekken nog is als 20 jaar geleden. Een boer stopt en vertelt uitgebreid zijn verhaal. Men heeft hier nog de tijd. Een moment van rust is een moment van échte pauze. Daar kunnen wij westerlingen nog wel wat van leren. Maar wat wil je, als je leeft in een wereld waar de natuur zoveel van zichzelf laat zien. Wat is internet en smartphone, als je ook kunt uitkijken op Madeira’s Penha d'Aguia, ofwel de Eagle Rock? Gerry Sluiter, de Nederlandse manager van Nature Meetings op Madeira zegt: “Ik heb hier leren loslaten, genieten”. We snappen wat hij bedoelt, hopen we.

Uitzicht dat je nooit vergeet

Pousada in de bergen,of een hotel aan zee ...

Verblijven op Madeira

Of in de bergen, of pal aan de kust. Dat zijn toch de meest aansprekende opties. Eigen-Wijze reizen biedt wandelvakanties aan zowel vanuit standplaats Funchal, als een etappetocht over het eiland.

Twee fijne plekken voor de wandelaar zijn de pousada dos Vinhaticos in het gebergte, en de hotels van Galo aan de kust vlakbij Funchal. Het hotel Alpina Atlantico, onderdeel van Galo, is een Ayurveda-hotel, een accommodatie waar mensen verblijven die een kuur doen volgens deze leer. Belangrijk voordeel: rustig. Ayurveda overigens blijkt belangrijke wijsheden te bieden voor de westerse mens, dus goed om ook hier de aandacht op te vestigen bij een bezoek. Probeer zeker Birgit Moukom, die het centrum op een prettige en bevlogen wijze leidt, te spreken. Ook de andere Galo-hotels zijn de moeite waard.

Dos Vinhaticos is een pittoreske pousada in het binnenland van Madeira. Heerlijk om hier, in dit oude en trotse pand, de wandeldag af te sluiten. Het weer kan soms wild zijn in de bergen, echter het huis vertelt een duidelijk evrhaal: ik sta hier al tijden en bijmij ben je veilig. Heerlijk dineren hier!

Madeira’s hoofdstad Funchal

Daterend uit het jaar 1424, heeft deze stad al het één ander meegemaakt. In de 16e eeuw als proviandhaven voor de scheepvaart van en naar Azie. In de 17e eeuw de welvaart vanwege de wijnhandel met de Engelsen. Madeira werd ook rijk door het witte goud, de suiker. helaas vond dit een rtagisch einde doordat handelaren ontdekten dat suiker veel goedkoper te importeren was vanuit Brazile.

In deze tijd is Funchal een havenplaats met zo’n 100.000 inwoners, ten dele ingesteld op het inkomend toerisme, waarvan aanlegkades voor cruiseschepen het duidelijkste bewijs zijn. De oude stad hervond zich door een grootschalig project om hem weer prettig leefbaar te maken. Kunstwerk kwam op oude deuren, renovatie volgde, flaneerpaden werden aangelegd en talentvolle restaurateurs kwamen, waardoor Funchal een bezoek zeker verdient.

Funchal, havenstad in de zon   

Wandelcomfort
Het wandelen op Madeira kan werkelijk op vele niveaus. Pittig, zoals verwacht hier, echter zeker ook op een ontspannen manier. Wandelen langs de levada’s bijvoorbeeld is op de meeste plekken heel prima te doen, omdat het percentage waarmee de levada’s dalen laag is. Ook stijgen is dus zeer geleidelijk, zodat dit prettig wandelen is in een adembenemende natuur.

Klimaat
Het subtropische klimaat op Madeira is zacht en vriendelijk. De temperatuur is het hele jaar  aangenaam en niet te warm. In augustus bijvoorbeeld is de gemiddelde temperatuur rond de 23 graden. Het hele jaar door ideaal voor het wandelen!

 

Alles over wandelen op Madeira vind je op: www.visitmadeira.com

Een prima hoteloptie: www.galoresort.com

Heerlijk overnachten in de binnenlanden: Pousada dos Vinháticos - www.dorisol.pt

Madeira met Eigen-Wijze Reizen: http://www.eigenwijzereizen.nl/wandelvakanties/standplaats/Portugal/Madeira%20standplaats%20Funchal+12115.html

online edities | NL | Wereld van Wandelen

recente publicaties | NL | wereld van wandelen

ONZE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou op de hoogte kunnen houden!

MAIL ONS

CONTACT

We travel!
Office in Amsterdam


Tel: +31 641 8844 93


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.