Vijfmeren-wandeltocht in de Pyreneeën: El Cinque Llac

Een afkeurende "neeeee!". Ik schrok, maar het bleek een alleszeggend moment tijdens onze wandeltocht met de naam ‘Fifth Lake’. Onze gids keurde het af dat ik een koe mijn appel wilde geven. Reden: het dier kon in de natuur zijn voeding vinden, en zou niet moeten leren dat het ook elders te krijgen is. De natuur de natuur laten. Hij had 100% gelijk. Precies dit is de essentie van het denken van de eigenaren van de gasthuizen die de Fifth Lake wandeltocht opzetten en hier terecht prijzen mee wonnen.

Amsterdam - Pyreneeen in 6,5 uur

Met de prima dagelijkse verbinding op Barcelona die de ‘low cost’ luchtvaartmaatschappij Vueling biedt, in combinatie met een transfer, zijn we in hooguit 6,5 uur reizen midden in de Catalaanse Pyreneeen. Voor onze ogen ontvouwt zich een prachtig berggebied, waar een spel van groen, blauw, rots en lichtstralen het decor bepaald. Het ligt in de zogenaamde Pre-Pyreneen, pal ten zuiden van het Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, waar we onze Fifth Lake wandeltocht zullen maken. We strijken neer in Pobla de Segur, de startplaats van onze eerste wandeletappe van 19,5 kilometer.

Op ruim twee uur van Barcelona bevindt zich dit betoverende landschap

De ‘El Cinque Llac’ - ‘Fifth Lake’ - wandeltocht bestaat uit 5 etappes

Na elke route wacht ons een warm welkom in een gasthuis  

El Cinquè Llac, puur natuur in de Catalaanse Pre-Pyreneeën

De Fifth Lake wandeltocht, ‘El Cinque Llac’ in het Catalaans, is samengesteld door de eigenaren van 5 gasthuizen in de regio. Elk gasthuis vormt het eindstation van een etappe. De makers hebben een kerndoel: een verantwoord en duurzaam actief toerisme bieden in de natuur die ze zo dierbaar is. Daarin gaan ze tot in de details. De bewegwijzering

bestaat zo min mogelijk uit met verf beklede paaltjes of stenen. Het lunchpakket is een knapzak vol verse producten; de complete lunch - geen papieren verpakking van het pakket maar in een theedoek bijvoorbeeld-, geef je af in het volgende gasthuis. Fantastisch gedaan.

De route wordt ons veelal gewezen door gestapelde stenen

De makers van Fifth Lake bewegwijzeren zo min mogelijk met verf

Zij willen waar mogelijk ‘de natuur de natuur laten’

Klimmen in de nazomerzon

De etappes zijn voor de meeste wandelaars, die met een basisconditie, goed te doen. De langste etappe, de vierde van Les Esglésies naar Senterada, is 25 kilometer. Het is wel zaak ons goed te beschermen tegen de zon en voldoende drinken mee te nemen, omdat we de meeste delen van de dagelijkse tocht in de natuur wandelen. Heerlijk. De pauzes voor de lunch nemen we uiteraard op plekken met geweldig uitzicht op bergen en valleien.

Over de Pla de Corts vlakte, door de valleien van Vall Fosca en Manyanet

Een glimp van het Fifth Lake vangen we op vanaf sommige toppen

als was het een druppel water

Mooi ... La Vall Fosca vallei

De tweede etappe is misschien wel de mooiste, al is kiezen haast onmogelijk. We klimmen op een haast onzichtbaar pad naar de top van Serraspina, een iconische plek voor hekserij (jawel, vandaar de naam van de etappe ‘De Heksensabbath van Serraspina’) in de Pallars regio. Nadat we het hek passeren dat twee graasgebieden scheidt, die van de Flamisell en Ancs, dalen we via de wonderschone Vall Fosca vallei naar Gramenet. In ons gasthuis het Casa Macianet in Beranui genieten we na met een zalig koud biertje.

Etappes dragen namen zoals De Duivelsbrug, Het Spookhuis

en De Heksensabbath van Serraspina

Een beetje spoken past wel bij dit machtige gebied

Ghost town ...

Deze bergregio heeft, net als de meeste andere, een sterke terugloop gezien van het aantal inwoners. In sommige gevallen leidde dat tot verlaten dorpen. Het dorpje Gramenet, sierlijk boven op een heuveltop, is een fascinerend voorbeeld hiervan. Hoe kun je hier weggaan, zou je zeggen.

Verlaten dorpen door het wegtrekken van bevolking

Het levert een unieke taferelen op

Gastvrijheid Catalan style

‘Cuisine’ is één van de kapstokken van de Fifth Lake tocht. Overdag spreken de benen, in de avond zorgt men met liefde en verve voor het inwendige van de wandelaar. Men serveert, afhankelijk van het seizoen, streekgerechten zoals Girella (een Catalaanse soort haggis), Palpis (gegrilde, gevulde lamspoot), en xisqueta-lam. En dat alles met gedroogde worsten local-style, zoals de Xolis en Secallona, geflankeerd door een Tupi, de lokale gefermenteerde kaas. Al het geserveerde vlees is organisch, de honing van de imker, de jam uit eigen keuken; het is één ode aan de smaakpapillen.

Maar ook het uitgebreide ontbijt dat we gesreveerd krijgen in Casa Parramon, is een feest. De wandelaarsmaag wordt voorzien van energie voor de dag. Kleuren, geuren en smaken vechten om de eerste plek in ons bewustzijn. Ons 3-gangen(1!) lunchpakket wordt ludiek verpakt in een knapzak. Het is ons wel duidelijk. De accommodatie-eigenaren van de Fifth Lake wandeltocht schrijven gastheerschap met een heel grote G. Een feest.

 Pittig leven, goed leven

Hoewel wij ons bijkans in de hemel wanen, zo mooi is het hier, beseffen we ook dat het voor de mensen die hier wonen en werken flink aanpoten is. De natuur geeft veel, en vraagt er een inspanning voor terug. Op één of andere wijze blijft men echter jaloersmakend ontspannen; van de lunch wordt in alle rust genoten alvorens men weer aan de slag gaat op het land.

Stilte en schoonheid

Vanzelkfsprekend maken we kennis met het lokale koeienras, een kruizing van Catalaanse, Plaars en Pyreneeen koeiensoorten.Het is een rustig, vriendelijk edoch slagvaardig dier, volledig in staat om te overleven in het gebergte. Sereen kijken de dieren ons na als wij onze weg omhoog wandelen. Benieuwd of zij net zo van het uitzicht genieten als wij.

We klimmen een totaal hoogteverschil van 6495 meter

Tot op een maximale hoogte van 1557 meter

In totaal schat men Fifth Lake op 30 uur wandelen in

Hoogspanning

De dalen worden doorkruist door hoge masten die electriciteitskabels dragen. Opvallend genoeg zijn de inwoners, ook de makers van de Fifth Lake tocht, oprecht blij met dit toch niet bepaald natuurlijke verschijnsel. De electriciteitsvoorziening van Barcelona komt uit deze regio, wat de redding heeft betekend van de regio in economische zin. Complete families vonden namelijk werk in de industrie die dit voortbracht, en daarmee had men de boterham en met beleg. af, Gelukkig voor ons zijn de masten haast altijd uit het zicht, en overheerst voor ons én voor de jagende gier de pure natuur.

Het is een reis door ongerepte natuur

We eten vruchten van de struiken langs het pad

De machtige gier zweeft laag en zoekt zijn prooi

Herderspaden

Het is een mooi gevoel in de voetsporen te treden van de herders paden van weleer. We wandelen dezelfde als de heldhaftige mannen met hun schapen gebruikten. Als symbool krijgen we na de wandeltocht ‘’The Shepperd’s Crook’, de lange, hazelaarhouten wandelstok en het navigatiemiddel van de illustere herders van de Pre-Pyreneeen.

Fifth Lake tocht: je wordt gevraagd het landschap te respecteren

Je laat niets achter en je respecteert het land van de boer

S’avonds serveert men wat de lokale natuur voortbrengt

Gasthuizen, elk hun eigen verhaal

De aankomst in het gasthuis is telkens een belevenis.Omdat ze zo verschillend zijn. Casa Battle is een echte boerderijwoning, nog alijd. Macianet heeft ook dat karakteristieke agrarische nog, maar biedt ook een geweldig uitzicht over de vallei. Parraman heeft dat ook, maar is duidelijk een boerderij die gemaakt is voor de omstandigheden in het hogere gebergte. Casa Churchil is bijna chique zeker niet té. Hoewel het verwarmde kleine zwembad toch wel heel weldadig is voor onze vermoeide lijven. En het uitzicht hier is écht onbeschrijflijk mooi. Casa Leonardo is het meest levendig, met een heerlijke combinatie van lokaal café en prima restaurant in het dorpje Senterada. Niets minder dan een zalige plek, mede door die geweldig energieke eigenaresse Mireia. Ze is zwanger van de derde en maakt lange dagen, maar zit vol levensvreugde en enthousiasme voor wat ze doet, serveert en maakt. Energie en passie, dat stralen onze gastheren en -vrouwen allemaal op hun geheel eigen wijze uit. De eigenaar van Berniu praat - als je wilt - uren over zijn streek en over natuurvriendelijk toerisme. Hij gaf ons aan dat wij de koeien niet mocht voeden; een levensles die blijft.

 The Fifth Lake

De afdaling naar ‘The Fifth Lake’, het meer dat wij, soms slechts als een vlek vanaf grote hoogte, vervuld ons met melancholie. De wandeltocht nadert zijn einde. Het Fifth Lake draagt de naam meer van Montcortés. Een wit paard is onze gastheer als wij één voor één ons moment kiezen op de steiger van deze serene plek.

De totale wandeltocht is ruim 100 kilometer

Soms pittig, over de hele goed te doen

Dit magische landschap maakt ons intens gelukkig

 

Alle informatie over deze heerlijke tocht vind je op: http://www.elcinquellac.com/en/

De wandelroute: http://www.elcinquellac.com/en/la-ruta/

VVV Catalonie: http://www.catalunya.com

 

online edities | NL | Wereld van Wandelen

recente publicaties | NL | wereld van wandelen

ONZE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou op de hoogte kunnen houden!

MAIL ONS

CONTACT

We travel!
Office in Amsterdam


Tel: +31 641 8844 93


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.