Abu Dhabi, paradijs voor een minibreak

Een ideaal klimaat als het bij ons herfst of winter is. Of voor een voorjaarsbreak. Hotels van ‘s werelds allerbeste kwaliteit. Een mooie stad, rustiger dan het hectische Dubai dat een emiraat verderop ligt. Schitterende golfbanen. De woestijn heeft hier een zachtbruine tint.

Een droombestemming voor wie er eens echt uit wil, daarbij de zon zoekt en dat in een bizar chique ambiance met absolute topservice in het hotel.

Een paradijs voor een minibreak.

“De vader van de gazelle” zegt Anwar Monassar, Branch Manager van Net Tours In Abu Dhabi. Dat is de vertaling van de naam van de stad. Een achtervolging van een gazelle eindigde precies op de plek waar een waterbron zich bevond. Men dankte de gazelle en vestigde zich op deze waterrijke gezegende plek. Abu Dhabi was geboren. Een fraai bouwwerk ter nagedachtenis van de gazellle wordt -letterlijk- omringd door de moderne hoge flatgebouwen van deze tijd. “Het monument zal hier voor altijd blijven”, zegt Anwar.

Zand wordt goud

Anwar houdt van zijn stad. En van de woestijn. “They took the sands and made gold out of it”, zegt hij. Het land van het zand, zoals de Bedoeïnen het vroeger noemde. De woestijn is ook een bron van visie. Anwar verwoordt het door het gezegde te gebruiken: “the mind is free because the dessert is limitless”. In Abu Dhabi doet men de dingen zonder zich beperkingen op te willen leggen. Met overtuiging, maar wel overwogen.

They took the sands and made gold out of it

Groen

De Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Abu Dhabi de hoofdstad is, zijn zeer welgesteld. De olie maakte het land schatrijk. De levensstandaard is dan ook hoog in Abu Dhabi. De stad is schoon, veilig, chique en modern. De wegen zijn breed, files komen in Abu Dhabi niet voor. Dat is bewust beleid, men wil het economisch belang niet schaden door gedoe in de infrastructuur.

De woestijnstad van de gazelle is wonderlijk groen, dit door een geavanceerd irrigatiesysteem dat letterlijk van perk tot perk en van boom tot boom loopt. De kustlijn is gezegend met liefst tweehonderd eilanden. Het biedt een schitterend uitzicht als je langs de promenades loopt die men overal langs de kust heeft aangelegd. Abu Dhabi ademt een soort rust uit. De rust van de wijze man (of vrouw) die weet wat hij wil.

Rich-paradise: Emirates Palace

In dat plaatje - wijze man weet wat hij wil - past het Emirates Palace, één van de meest prestigieuze hotels ter wereld. Pal aan de kust gesitueerd. Met 1,3(!) kilometer privéstrand. Een façade en een entourage als dat van een paleis. De sjeiks der Emiraten vergaderen in dit voor hen hoogst passende etablissement. Voor de sjeiks is er een geheel aparte oprijlaan en wordt een weg van 5 kilometer ‘ontdaan’ van zijn rotondes: de sjeiks moeten ongestoord rechtdoor kunnen rijden naar de bestemming, of course.

De centrale hal heeft een koepel die hoger is dan die van de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan. Het complex heeft een schouwburg waar die van Arnhem klein bij is. ‘s Werelds beroemdheden treden hier op. Het hotel heeft twee immense vleugels, met aan beider uiteinden een zwembad. Vanuit dit zwembad kijk je natuurlijk uit op zee. De kamers van het hotel zijn ruim en van alle luxe voorzien, tot aan het bizarre aan toe. Natuurlijk van een enorm flatscreen met een spectrum aan tv-kanalen dat je nergens vindt.

champagne en kaviaar ...

De prachtige promenades zijn verlicht met 1002 kroonluchters, vanzelfsprekend vervaardigd van Swarovski glas. En hoewel je in een groot hotel verblijft, is het gastheerschap overal aanwezig. Elke gast wordt persoonlijk naar de kamer begeleid, alwaar een uitgebreide uitleg krijgen over de werking van alle chique snuisterijen volgt. In gangen en zalen staat overal hulpvaardige staf. Je wordt zo vaak goedendag gezegd dat het je een beetje doet voelen hoe onze Koning een staatsbezoek moet ervaren moet.

Dinertime

Het hotel heeft enkele uitstekende restaurants. ‘Sayad’ (Arabisch voor zeevisser) spant hierbij de kroon. Het is de topper van het hotel, met een bekroonde keuken op het vlak van seafood. En een wijnkaart die, dat kent geen twijfel, onze vorst hogelijk zou waarderen. Ook het Italiaanse Mezzaluna en het Perzische Anar zijn zeer ­­­de moeite waard. Kaviaar met champagne geniet je in de Al Majlis & Caviar Bar.

Luxe

De Marina Mall, één van de grote shoppingcentra, is een ontmoetingsplaats voor rijk Abu Dhabi. Hier vind je ook veel expats. Meer dan de helft van de inwoners van Abu Dhabi komt overigens niet uit de Emiraten zelf. De Marina Mall kent een luxe Carrefour Supermarkt, waar alles op culinair niveau te krijgen is. Een Arabische Jamie Oliver staat in volle glorie te koken. De Marina Mall voert je langs Breitling naar Vuiton, Tod’s en Armani, via Mont Blanc naar de designerzonnebrilstore. Enfin, haute couture te over alhier. Ook Zara heeft hier, net als in New York, haar prijzen fijntjes omhoog aangepast. Men kan het zich veroorloven. Kinderen worden geboeid door een felgekleurde fontein-met-vis. Of door de ijsjes van Ambrosini. Het is Ramadan nu, maar ‘s avonds komt men tezamen in deze Mall voor een koffie en/of het genoemde ijsje.

Getting around

Taxi’s zijn veelvuldig aanwezig en opvallend goedkoop. De stad is zeker een rondtrip per taxi waard. Bezoek in elk geval de oude haven, waar ‘Dhow’s’ vandaan vertrekken: de authentieke houten boten die zeewaardig zijn. Ze worden nog altijd met de hand gemaakt, elders in de stad. “Het nieuwe hoeft het oude niet te verdringen”, zegt Anwar. De stad heeft een hele wijk die wordt verwarmd met zonne-energie. “Dat is bijzonder voor een stad die aardolie in overvloed heeft, men wil ook hier bewust omgaan met de omgeving en het milieu”.

Bekijk zeker de prachtige Abu Dhabi Grand Mosque, het gebouw zou in betekenis de derde Moskee ter wereld zijn. De stenen zijn dezelfde als die van de wereldberoemde Taj Mahal. Het ‘Women Handicraft Museum’ , hoewel toeristisch, is een bezoek waard. Het is gevestigd in een fraai complex met mozaïekmuren en sierlijke vloeren. In de goudgele woestijn rij je spectaculaire safari’s, écht een belevenis. Of je dineert onder de sterrenhemel in het nieuwe ‘dessertcamp’ van Net Tours.

Grote culturele ambities

Abu Dhabi is op weg een culturele hoofdstad van mondiaal niveau te worden. Het ‘Saadiyat Island Cultural District’ is de kern hiervan, waar enkele van de allergrootste namen in de kunstwereld de krachten bundelen: wat te denken van een vestiging van zowel het Guggenheim Museum als van het Louvre? Geen half werk, dus. Het‘Cultural District’ heeft dan ook de ambitie om het artistieke hart te worden van de hele regio én ver daarbuiten. In het Emirates Palace hotel vind je maquettes van het te bouwen complex dat vanaf 2015 gefaseerd zal openen, plus een overzichtstentoonstelling van de spectaculaire plannen. Het is ronduit indrukwekkend. Wij kunnen ons indenken dat de conservatoren van het Louvre en het Guggenheim zich hebben laten overtuigen door de plannen van de bewindsmakers hier. Als gezegd, men doet hier geen half werk. Frank Gehry houdt zich hoogstpersoonlijk met het Guggenheim Abu Dhabi bezig, zijn naam prijkt op alle affiches. En wat te denken van Jean Nouvel namens het Louvre? Grote namen dus, voor een groots project.

 

 

Kijk op:

www.etihad.com

www.tdic.ae

www.emiratespalace.com

www.marinamall.ae

www.netgroupauh.com

www.saadiyat.ae

online edities | NL | STEDEN!

recente publicaties | NL | STEDEN!

ONZE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou op de hoogte kunnen houden!

MAIL ONS

CONTACT

We travel!
Office in Amsterdam


Tel: +31 641 8844 93


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.