Droomstad Bautzen: pittoresk pur sang

Op een half uur van Dresden vinden we de stad Bautzen, waarvan het silhouet haast wel model moet zijn voor Jigsaw puzzels en pittoreske ansichtkaarten. Een juweel. Het Oberlausitzer Bergland in het zuiden en een fraai heidelandschap ten noorden vervolmaken het decor van deze stad, waarvan het aanzien als sinds 1000 jaar haast onveranderd lijkt. Een Duitse stad avant la lettre, gracieus en trots; en vooral onvergetelijk charmant.

1000+ historische gebouwen, 1 scheef ...           

Droomstad

Meer dan 1000 historische gebouwen kent deze droomstad. Eén daarvan staat zelfs scheef, zoals de beroemdheid in Pisa. Zeer scheef, want 1,44 meter uit zijn loodlijn; het gaat om de ‘Reichenturm’. Vanaf de top heeft de bezoeker, al staat hij enigszins uit het lood, een fraai uitzicht over het duizend jaar oude Bautzen. Het bovenste deel van deze prachtige stad ligt op een granieten plateau boven de rivier de Spree.

De middeleeuwse skyline van de stad met zijn imposante burgwallen, wordt geaccentueerd door maar liefst 23 torens. De meest indrukwekkende is wellicht de ‘Alte Wasserkunst’. Deze toren heeft een vernuftig systeem om water op te pompen naar het bovenste stadsdeel. In één van de andere torens zit nu een jeugdherberg.

Winterdroomstad

Het fraaie decor is zo mogelijk nog adembenemder als de winter komt en er sneeuw valt. Bautzen is dan de belichaming van wat pittoresk is. Als een puzzel, of als het mooiste dorpje op een modelspoorbaan. Natuurlijk zijn er mensen die de zomerse Biergärten missen, maar een Gluhwein maakt veel goed.

De jaarlijkse kerstmarkt in Bauzten is er niet zomaar één. Bautzen veronderstelt namelijk de oudste van Duitsland te hebben. Een Privilege van Böhmenkoning Wenzel, in 1384 aan de stad toegekend, behelsde de toestemming om een vrije vleesmarkt te mogen houden die tot na kerst mocht voortduren. Het werd de eerste kerstmarkt. De oorkonde die dit historische feit bevestigd wordt echter node gezocht, mogelijk is hij verloren gegaan. Bautzen toont hier dan mee aan dat zijn kerstmarkt nog ouder is dan die van buur Dresden. Hoe dan ook, de markt trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers.

oudste kerstmarkt van Duitsland           

Zomerdroomstad

Ook de zomer is zacht voor de schoonheid van Bautzen. De zon en de bloeiende natuur vormen een verdere verrijking van deze prachtige stad. Er wordt veel aandacht besteed aan groen in het stadshart, die de hoofdstad is van de Sorben, een Slavische bevolkingsgroep met een erkende eigen taal in Duitsland (een beetje zoals in Nederland de Friezen).

Pittoresk en gratieus

Hmmmm, Bautzner Senf

Bautzen is beroem én geliefd vanwege haar mosterd, de Bautzner Senf; en dat met name de Mittelscharfe variant ervan. Sinds 1953 wordt deze ‘Mittelscharfe’ delicatesse gemaakt, natuurlijk naar geheim recept. Oorspronkelijk voor de magen van de Oost-Duitsers, na de omwenteling veroverde de Bautzner moeiteloos heel Duitsland. Het bezoek aan het mosterdmuseum in Bautzen aan de Fleischmarkt, uiteraard met een historisch ingerichte winkel ernaast, is dan ook een aanrader voor de fijnproevers. Natuurlijk spelen de restaurants van de stad in op de lokale mosterdrijkdom met gerechten die hierop gebaseerd zijn. Zalig. De jaarlijkse „Bautz'ner Senfwochen“ vormen hierin het hoogtepunt. Of wellicht de „Sächsischen Ur-Knacker“ met Bautzner mosterd? De slager aan de Seminarstraße maakt de Knacker naar het officiele recept uit 1550(!). Oké wat calorireijk wellicht, maar zo heerlijk ...

Bautzen, culinaire mosterdstad

Flaneren door de stad

Met de ruim 1000 historische gebouwen die Bautzen heeft is het onmogelijk ze allemaal te zien, maar is groots genieten gegarandeerd. Natuurlijk valt de Der schiefe Reichenturm op, de prachtige oude stadswallen en de vele statige torens die de stad rijk is. In de Reichenstraße ziet de bezoeker het ene na het andere huis in Renaissance- of Barokstijl. Het statige stadhuis, met zijn unieke ‘Sonnenuhr’ die zowel uren, datum, lengte van de dag én maand toont, is ruim 800 jaar oud.

De Gedenkstätte Bautzen symboliseert het deels pijnlijke politieke verleden van de stad. De Sovjets hadden hier hun gevreesde geheime dienst NKWD; de DDR maakte er weer een gevangenis van, met name om mensen met ‘verkeerde’ politieke denkbeelden en/of gedragingen het zwijgen op te leggen. Nu is het gebouw een museum, waar de Bautzners op een goede en indringende wijze een spiegel presenteert van deze tijden, en daarmee de mens tot nadenken beweegt.

De innerlijke mens

Na alle indrukken die de stad geeft is het zalig vertoeven in een Biergarten, of in één van de vele Gaststätten, waar de rijke Saksische of Sorbische keuken geserveerd wordt. Of enkel om een warme chocolademelk te bestellen, vanzelfsprekend geflankeerd door een flink stuk Kuchen. Een must-do is het bestellen van een „Bautzener Kupfer“, een roodblond Spezialbier dat uiteraard in de stad wordt gebrouwen. ‘Mättig-Brot’ is ook een aanrader, gemaakt met rogge, lijnzaad en walnoten.

Hmmm, Bautzener Kupfer ...           

De Dom St. Petri

Een stad zo sierlijk als Bautzen is vanzelfsprekend ook een indrukwekkende kerk rijk: de Dom St. Petri. Opvallend is dat de kerk al eeuwen door twee religieuze stromingen gebruikt wordt (katholieken en evangelisten). De troepen van Napoleon gebruikten het gebouw ooit als paardenstal, wat toch weinig respectvol is. Het gebouw is een mix van Romaanse en Jugendstil elementen. De Dom wordt op dit moment van binnen gerenoveerd, een project wat in 2015 zijn voltooiing heeft.

Saksen op zijn mooist

Ook het gebied direct rond de stad maakt het een bezoek meer dan waard. De Spree meandert door het Saksische landschap en vormde de levensader van de regio. Het uitzicht op Bautzen vanaf het Oberlausitzer Bergland moet reizigers al eeuwen hebben vervuld met genoegen; nu vanwege de betoverende skyline van de stad, vroeger omdat men bijna veilig op de eindbestemming was ...

Kleur en traditie

Feestdagen zitten de Duitsers in het bloed. Met hun kerstmarkten en de mooiste beschilderde Paaseieren is het een weldaad om in deze perioden in een stad als Bautzen te vertoeven. Met Pasen presenteren de Sorben zich op traditionele wijze in de stad, hun eeuwenoude ‘ Osterreiterprozessionen’ vormt een kleurrijk en trots schouwspel voor vele liefhebbers. De Sorben, het Slavische volk dat de stad al van oudsher bewoont, verrijkt Bautzen met haar cultuur, kookkunst en levenslust. Zo worden de Sorben gezien als de grondleggers van de bijenteelt in deze regio. Het Sorbische Museum, dat aandacht geeft aan vele facetten van de geschiedenis en levenswijze van deze bevolkingsgroep, is zeker aan te bevelen.

Traditie, sfeer en kleur ...

Dino’s en dwalen!

Levensgroot zijn ze. Dat is héél groot. Meer dan 200 Pre-historische reuzen staan in volle glorie voor de verbouwereerde neuzen van de bezoekers van het Saurierpark. Dinosaurussen, de Tyrannosaurus Rex en vele andere angstaanjagende (en lieve) grootheden uit het verste verleden worden getoond in dit unieke park. Het laat ons zien met welke vijanden en prooien de oermens te maken had. Een unieke park, waarmee Bautzen bevestigd dat de stad ook kinderen veel te bieden heeft. Voor de kids die overigens nog niet genoeg onder de indruk zijn is het raadzaam om hen in het ernaast gelegen doolhof los te laten. Ze zullen hier zeker uitrazen, want dit is het grootste van Duitsland; zoekwerk aan de winkel!

Kinderfun ...

Bautzen op zijn mooist

Aan het eind van de dag is het wellicht een inspanning om een toren te beklimmen, echter de beloning is groot. Het uitzicht is prachtig. Over de stad en over het achterland, want in vroeger tijden had niet iedereen het goed voor met Bautzen. Nu is deze functionaliteit en het feit dat Bautzen zo ongekend veel erfgoed heeft weten te behouden de reden dat deze stad een heerlijke bestemming is ...

 

Alles ober Bautzen: http://www.bautzen.de/tourismus.asp

Info over Saksen: http://www.saksen.info/web/index.php

Het Dino-park: http://www.saurierpark.de

De mosterd van Bautzen: http://www.senf-stube.de

De natuur rond Bautzen: http://www.oberlausitzer-bergland.de en http://www.oberlausitz-heide.de

online edities | NL | STEDEN!

recente publicaties | NL | STEDEN!

ONZE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou op de hoogte kunnen houden!

MAIL ONS

CONTACT

We travel!
Office in Amsterdam


Tel: +31 641 8844 93


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.