Citytrip naar Reykjavik ... A walk on the wild side

In het mystieke IJsland, waar het delen van het jaar niet eens licht wordt en de natuur overweldigender is dan waar ook, is een uitlaatklep van levensbelang. Reykjavik heeft dus onder andere een geweldig nachtleven dat nooit stopt en waarbij alles mag.

De dag biedt de rust van Reykjavik. de nacht toont haar ‘wild side’. Een portret van een unieke stad.

Reykjavik, IJsland

Veel bezoekers combineren een bezoek aan Reykjavik met een korte kennismaking met de rest van IJsland. Wij beginnen onze eerste dag in de stad. Het is er nu twee uur vroeger dan in Nederland en België. Te weinig voor een echte jetlag, maar net genoeg om even rustig te willen beginnen. De eerste dag zijn wij er dus helemaal voor de stad. En we ontdekten snel genoeg dat de stad er ook helemaal voor ons was.

Reykjavik komt heel open, ontvankelijk en prettig over. Dat heeft verschillende oorzaken. Allereerst is de bouw er laag. Gebouwen met meer dan 4 etages zijn uitzonderingen, en dat geeft een prettig, ‘niet-overweldigend’ gevoel.De stad is ook ruim opgezet. Rondom sommige gebouwen in het centrum ligt een grasmat zo groot als een voetbalveld. Ook ligt Reykjavik aan zee, en die is vrijwel overal te zien. De lucht is fris en schoon en het verkeer rustig.

Maar het belangrijkste zijn de mensen. Die zijn open en zorgen er voor dat wij ons écht welkom voelen. Wanneer wij ergens binnenlopen worden we verwelkomd of we er al jaren komen. Het lijkt een malle paradox: de IJslander is ontzettend warm.

Overzichtelijk

In IJsland wonen 300.000 mensen, de helft hiervan in Reykjavik. De stad was tot 1900 een vissersplaats. Met de komst van internationale handel is de stad ontwikkeld. De stad is redelijk uitgestrekt, maar het centrum is overzichtelijk en goed te belopen. Rondom het VVV aan de Austurstræti gebeurt alles. De haven is er dicht bij, de winkelstraten en, je kunt er niet omheen: de Halgrimskjirka. Het is het hoogste punt in de stad en daarom als uitzichtpunt een absolute must, ook met slecht weer. Omdat alles laag is, heb je onbelemmerd uitzicht. Je moet wel tegen overdonderende architectuur kunnen. Als je er vlak voor staat is het of de aarde zijn muil openspert om jou en jou alleen te verzwelgen. De bouw van de kerk is gestart in 1929 en in 1986 is afgerond. Of het nu het wachten waard was is open voor discussie, maar het uitzicht is super.

Kunst

De stad kent goede musea, zoals de Nationale Galerie en het Nationale Museum met uitgebreide moderne en klassieke kunst.

De moderne collectie van Reykjavik Art Museum Hafnarhusið gaat niet voor het hoofd, maar voor de onderbuik. Dit museum is gevoel en beleving. Het geëxposeerde en de expositieruimtes werken in op alle zintuigen. Het is heel modern en maakt je óf liefhebber, óf niet.

Twee musea vallen in het bijzonder op. The Culture House op Hverfisgötu 15 is gevestigd in een statig pand. Naast een wisselende collectie moderne en toegepaste kunst en design, huisvest het museum de Manuscripten. Die zijn zondermeer uniek voor het identiteitsgevoel van IJslanders; IJsland heeft namelijk nooit een alleenheerser gekend. De eerste bewoners vestigden zich er rond 850, en wezen per gebied een ‘oudste’ aan, een ‘opperhoofd’. De ‘oudsten’ kwamen bijeen in een parlement, spraken gezamenlijk recht en stelden wetten op. Na de komst van het Christendom rond 1.000 kwam ook het schrift, en de eerste Christenen begonnen die wetten, gecombineerd met legenden, sages, gedichten en geschiedenis, vast te leggen. Deze manuscripten hebben eeuwenlang de basis gevormd voor een maatschappij die is gebaseerd op een relatie van vertrouwen en gelijkheid. En dat zo’n 800 jaar voor de Franse Revolutie! De manuscripten symboliseren de IJslandse identiteit. Toen ze in 1971 officieel werden teruggegeven door Denemarken, die ze in beheer had, was dat aanleiding voor een immens volksfeest. In the Culture House zijn deze manuscripten te zien in geklimatiseerde vitrines zonder daglicht, sommige meer dan 1.000 jaar oud. Dit papier dwingt gezag en respect af, zelfs zonder het te kunnen lezen.

Shopping for IJslands’ hottest

Ons shop-avontuur op Laugavegur en Skólavörðustigur maakt het heel duidelijk: alles hier hip en wat een ultra-design! IJslands design is mooi en gewild. De één zegt dat het een mix is van het beste uit Europa en de VS. De ander stelt dat de magische natuur de bron van inspiratie is en weer een ander zegt dat mensen als Björk de weg gebaand hebben. Maar wat het ook is: je hebt nergens het idee dat je in een betrekkelijk kleine stad van 150.000 inwoners shopt!

Gullti Kotturin op de Austurstræti 8-10 is een zaak met kleding, schoenen en accesoires. Heerlijk eigenwijs en alles is vintage. Dat is IJslands voor tweedehands. Het ziet er schitterend uit en het is heel leerzaam om te beseffen dat de oude kleedjes van je tante een belegging hadden kunnen zijn.

Zoek zeker CD en kledingzaak Elvis en Smekkleysa/Lobster and Fame op in een van de zijstraten van Laugavegur. Naast al het werk van the Sugarcubes en Björk solo is er een muur aan haar gewijd met concertposters, krantenknipsels en live foto’s. De zaak barst van de memorabilia, waaronder kleding uit Haar video’s. Eerlijk is eerlijk: wie Reykjavik bezoekt, kan niet om Björk heen. En ach, wie zou dat eigenlijk willen.

Traditie

Winkelen kan ook traditioneler. Thorvaldsens Bazar verkoopt handgebreide wollen truien met IJslandse patronen en is de oudste winkel in de stad, sinds 1901. Speciaal is dat Thorvaldsen een stichting is waar met vrijwilligers wordt gewerkt en waarvan de winsten van naar goede doelen gaan. In de omgeving van de Hafnarstræti zijn meer zaken die in wolprodukten doen. Er zit een compleet gesorteerde outdoorshop, Veiðhornið, met werkelijk alles voor buitenactiviteiten op het eiland. Visbenodigdheden, tenten, kleding en ga zo maar door, zo uitgestald dat je echt alles wil hebben.

Warm en wild

Het IJslands uitgaansleven is een heerlijke, bizarre combinatie aan knussigheid en totale overgave en wildernis. Wild en warm. Of: eerst warm dan wild. Café’s en restaurants met haast alles wat aan de huiskamer doet denken zijn welhaast de norm.

Við Tjörina op Templarasundi is een goed restaurant en trekt de voel-je-thuis-trend in extremis door. Het lijkt of het restaurant is gevestigd in een reeks doorgebroken bovenwoningen, en dat de interieurs van de gezinnen die er woonden intact zijn gelaten. En die interieurs hebben dan alleen met elkaar gemeen dat ze in de jaren ’50 zijn gekocht. Het is mooi, sfeervol en het wordt juist geen lollig gimmick omdat echt alles klopt. Je stapt terug in de tijd. Het lijkt alsof je in het poppenhuis van je zusje eet...

Dansen op een vulkaan

Wie van het nachtleven houdt, kan helemaal los in Reykjavik. De stad biedt alles om van het einde van de middag tot diep in de nacht te stappen. Het is één lange walk on the wild side. Als de IJslanders los gaan, dan is het bal; dat wordt ons snel duidelijk. De hoofdstraten van het centrum, de Laugavegur-Bankastræti-Austurstræti, zijn het uitgaanswalhalla van de stad. Eenvoudig gezegd is deze verdeeld in twee delen: het oostelijke stuk is meer bohemien, met meer jeugdcultuur, alternatieve stromen en een wat spannender aanbod. Het westelijke deel is meer chique en gericht op de wereld van zakenmensen en professionals. In de jaren ’80 zouden ze yuppen heten. Geestig is dat beide gebieden hun pikorde hebben, met ieder een meest favoriete tent. Voor de branie is dat Sirkus, voor de chique is het Rex. Beide zaken zijn absoluut een belevenis waar je geen moment het idee hebt dat je in een relatief kleine stad bent, maar eerder in een snelle metropool.

Aparte vermelding verdient Hressingarskalin of Hresso op de Austastraeti 20. Een langgerekte zaak waar voorin vroeg in de avond wordt gegeten. Ook voorin is een podium waar tot een uur of één ’s nachts wordt opgetreden door lokale bands. Het publiek is zeer gevarieerd en heeft één ding met elkaar gemeen: ze willen een avondje volledig en totaal los. Dat kan er meer dan prima. De bar loopt tot achter in de zaak, en wie het einde ervan weet te halen komt op een grote dansvloer waar, als de band is afgelopen, de DJ begint en niet ophoudt tot ongeveer zes uur.

After a wild night: fresh air!

IJsland zit vol geheimen, het is een thuis van elfen en trollen. Zonder moeite begrijp je waarom hier legenden en sagen ontstaan. In de zomer is het 22 uur licht op een dag, in de winter 22 uur donker. Stoom spuit uit de grond. Op onverwachte momenten ruikt de lucht licht naar zwavel. De meeste mensen hebben minder ingrediënten nodig voor de spannendste verhalen.

Vanuit Reykjavik zijn dagtrips te maken om kennis te maken met de mystieke natuur en de vulkanische activiteit. Met de auto is bijvoorbeeld een mooie rondrit mogelijk via Þingvillir, Geysir en de waterval van Gullfoss: de Gouden Cirkel. Wij kiezen hiervoor.

De eerste stop is bij Þingvillir. Een bijzondere plek op IJsland om veel redenen. Het is nu vooral een natuurwonder, omdat de scheuring van de Amerikaanse en Euraziatische schol hier het dichtst aan de oppervlakte ligt. Dit is de enige plek op aarde waar dat zichtbaar is. Het lijkt of het Opperwezen met een bot kartelmes een enorme kerf in de aarde heeft gezet.

Een stuk verder ligt Geysir. De plaatsnaam is synoniem geworden voor warmtebronnen: geisers. En omdat grootte er zeker toe doet: na de Steamboat in de VS (120 m) is Geysir met 80 m de grootste ‘hoge temperatuur geothermische bron’ in de wereld. Het water is zo’n 250°C en spuit regelmatig uit een bron. Soms zitten er tien minuten tussen, soms slehts twee. De immense kracht waar dat mee gebeurt vervult je met ontzag. Heftig en heet. Niet al te ver voorover buigen, dus.

De Gouden Cirkel heeft als laatste hoogtepunt de grootste waterval van IJsland, Gullfoss. Ook hier zijn de hekjes óf laag, óf zelfs helemaal afwezig. Maar zijn waarschuwingen zijn overbodig: de watervallen zijn zo hoog en breed, en de massa komt met zo’n geraas naar beneden, dat het water zélf tot kleine moleculen wordt vermalen en weer opstijgt als een fijne nevel. Er is weinig fantasie voor nodig wat er gebeurt als je hier een duikje neemt. De natuur op zijn machtigst.

Op de terugweg naar Reykjavik overvalt ons een gevoel van melancholie in combinatie met fascinatie. Wat een volk, wat een nachtleven, wat een natuur, wat een enorme energie hangt hier. Wat zijn wij klein in dit uitgestrekte landschap, wat moet het met je doen als het zo lang donker blijft, wat willen we sagen schrijven en ze beleven. De frisse lucht heeft ons hersteld van de wilde nacht van gisteren. Reykjavik heeft onze creatieve geest een fikse boost gegeven.

Deze stad, dit land is a walk on the wild side.

Herhalingsbezoek gegarandeerd.

 

 

Alles over Reykjavik vind je op: http://www.visitreykjavik.is

Trip Gouden Cirkel: http://www.goldencircleiceland.com

Informatie over IJsland: http://www.visiticeland.com

 

online edities | NL | STEDEN!

recente publicaties | NL | STEDEN!

ONZE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou op de hoogte kunnen houden!

MAIL ONS

CONTACT

We travel!
Office in Amsterdam


Tel: +31 641 8844 93


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.