Lissabon maakt je rustig en onrustig tegelijk. Zet de tempoklok maar terug, want het leven in deze stad houdt heus niet op, nooit. Je zult je er anderszijds volstrekt ontspannen voelen, slapen en waken op elk moment je het uitkomt. Maar in elk geval gaat de knop van 'haast-haast' uit. Why rush, when everything is always available anyway?

Misschien is de Fado wel de spiegel van de ziel van de Portugees

Lisboa!

Lissabon heeft haast alles. Qua shoppen. In termen van levensstijl. Wat betreft kunst. En in historie to say the least, want die is ronduit indrukwekkend. Qua architectuur, Lissabon is een juweel. Ook hier heeft de historie en de periode van rijkdom een weldaad aan bouwkundige sporen achter gelaten. Lissabon is, naast haar grote liefde voor de verfijnde keuken, voor alles een fenomeen door haar muziek. De klanken van de Fado slepen je mee, houden je wakker en wiegen je in slaap. De tonen raken je diep, emotioneren je, en toch verontrusten ze je nooit.

Misschien is de Fado de spiegel van de ziel van de Portugees...

De wijk Alfama: Fado!

De wijk Alfama is een relaxed stuk Lissabon. Net buiten het stadshart, vlakbij de zee. Smalle slingerstraatjes en taveernes bepalen het straatbeeld. Overal is aandacht voor de Fado. Het Museo do Fado vind je hier; een ode aan de geschiedenis van deze meeslepende muziek. Het Museo is een bron voor toekomstige Fado-sterren: de Escola de Guittara Portuguesa zit hier.

Natuurlijk wil je deze muziek live horen, zien en voelen. Eén van de grote namen in de stad qua Fado-muziek, is Clube de Fado (spreek uit: Kloebe de Fado). Dineren wordt gecombineerd met optredens van fadoartiesten, en dat is een ideale combi. In het geval van Clube de Fado treedt de eigenaar zelf ook op. En een zingende eigenaar wil nog wel eens tot rampen leiden. Hier echter gebeurt het tegendeel, Marco Pacheco blijkt de grote gitaarkunsten te bezitten waarvan vooraf gezegd werd dat hij ze zou hebben. Een prachtig optreden van een groot artiest is het resultaat. De tonen van de fado raken je zo diep. De zangeres zingt met gesloten ogen, midden tussen haar publiek en toch zo in opperste concentratie, prachtig om te zien. Laat tenslotte gezegd zijn dat de keuken van Clube de Fado prima is (wat een zalige gebakken worstjes, twee soorten, vooraf!), dus een avond hier verpozen is een goede suggestie.

Een uitstekend alternatief van naam is 'Bacalhau de Molho', dat het mooiste authentieke interieur heeft. Of het bij ‘t Fadomuseum behorende 'Café Museo de Fado', waar je in de open lucht van diner, fadomuziek en flamenco kunt genieten.

De klanken van de Fado

slepen je mee,

houden je wakker en

wiegen je in slaap.

 

Fotogeniek? Beroemd worden? Tramrijden!

Lissabon is best groot, soms warm, en hoe dan ook heuvelachtig. De stad is op zeven heuvelen gebouwd, dus klimmen en dalen hoort bij een verblijf in de stad. Goed voor de conditie, maar overdrijven is niet nodig. De openbaar vervoersvoorzieningen zijn uitstekend, dus beklim de heuvels gerust per bus, tram of metro.

Indien je de meest gefotografeerde persoon in Lissabon wil worden, dan volstaat een dag in één van de trammetjes van de stad. De sympathiek ogende trams, een geliefd vervoermiddel bij toeristen, brengen je door de hele stad. En diegenen die niet zelf in de tram zitten, fotograferen de passagiers bij het voorbijkomen. Gelaat uit het raam, met grandeur of charme glimlachen, en jawel: je wordt op de foto vereeuwigd in schier ontelbare aantallen. Overigens beklimmen de trams moeiteloos de steilste heuvels; dus als vervoersmiddel is het niet alleen leuk, maar ook zeer effectief.

Past and present

Baixa (de benedenstad), één van de belangrijke shoppinggebieden van Lissabon, vormt het oude stadshart. Kaarsrechte brede straten kruizen elkaar met 90 graden, zodat het zicht maximaal was ten tijde van verdediging van de stad. Nu levert het fenomenaal mooie doorzichten.

De naam Lissabon is afkomstig van het woord ‘Olissipo’, dat van oorsprong Fenicisch is en ‘bekoorlijke haven’ betekent. In de 15e eeuw groeide Lisboa uit tot een belangrijk centrum voor handel in kruiden en specerijen. Deze positie werd versterkt doordat de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama een vaarroute naar India ontdekte. De Arabische invloeden in de stad vinden hun oorsprong in de 450 jaar overheersing door de Moren.

Belém

Vanaf hier, direct aan de rivier de Tejo, vertrokken in de Portugese gouden eeuw de reizen naar de Oost. Nu is Belém een grote trekpleister vanwege haar musea, fraaie architectuur en wijdse parken. De wijk kent enkele markante bouwwerken, zoals het Monument der Ontdekkingen en het Mosteiro de Jeróminos (een klooster dat in 1501 gebouwd is ter gelegenheid van de ontdekking van de zeeroute naar India). Vanaf Rossio (Baixa) kun je per tram direct naar Belem.

De musea van Lissabon

Bezoek zeker het Designmuseum in in het Centro Cultural de Belém. Men exposeert designitems van de jaren ‘30 tot heden. Het gebouw waar het museum is gevestigd is op zich al een adembenemend designobject: je word als het ware zelf onderdeel van een abstract kunstwerk.

Een andere aanrader is de collectie en de tentoonstellingen van Museu da Fundação Calouste Gulbenkian. 4 Decennia van zeer deskundig kunst verzamelen leidde tot een collectie van formaat en velerlei aard. Van Chinees porselein tot Egyptische kunst, alles van groot allure. Kijk zeker naar de collectie stukken van René Lalique, en naar het doek van Giovanni Boldini, een levendig en levensecht portret van een een handelsfamilie. Wondermooi.

Elevador do Carmo

Prachtig, deze unieke oude lift in het Baixa. Zestig meter hoog brengt de lichtkrakende lift je. Vanaf het hoogste terras biedt het je een mooi uitzicht over het centrum van de stad. Zowel de reis omhoog (en omlaag), als de koffie of het glaasje wijn 'on top' mag je niet missen. Een bijzonder en markant stalen karkas is deze toren, fraai qua architectuur.

Gratieus ...

Rijk aan kleuren

Lissabon is een stad van duizend kleuren. Van het roodpaarse avondrood tot de blauwtint van de muurtegels op huizen. Helaas verliest de tegel terrein maar op onverwachte momenten tracteer de stad nog op dit mooie verschijnsel. De beroemde tegels zorgen voor een sierlijk mozaiek. En voor kleur waar anders een grauwe muur te zien zou zijn. Ook de rode daken van de huizen zijn prachtig. ze zijn goed zichtbaar door de vele hoogteverschillen in de stad. Dan zijn er nog de lantaarnpalen, die Lissabon in de avonduren met een zachtgeel licht kleuren. Zij zijn voorzien van de mooiste ornamenten, waarvan die bij de hangende versie het mooist zijn.

Natuurlijk is het zo dat de zon de kleuren nog frisser laat lijken, dat geldt ook voor die in Lisboa. Maar het is en blijft een feest voor het oog om te flaneren door een stad die je met zijn kleuren probeert te verleiden.

Kleuren ...

Het is zo mooi, in Lissabon

Lissabon dankt haar kleurenzee en sfeer wellicht aan de subtiele melange van haar geschiedenis. Moren, Christenen, natuurlijk de Portugezen zelf, vele culturen heersten over de stad, die sinds 1255 de hoofdstad van het land is. De Anjerrevolutie van 1974 bevrijdde het land van het juk van de dictatuur van de ‘Estado Novo’. Lissabon veerde op en een stroom van creativiteit en levensvreugde verrijkte de stad zichtbaar. Hoe dan ook, de melange van overheersing door meerdere culturen, de welvaart én de geest der bevrijding, heeft de stad gemaakt tot wat zij is: Een plek met de grandeur van een wereldstad. Het prachtige Praça D. Pedro V. is één van de vele voorbeeld hiervan. Het statige plein bevat een schitterende fontein waar men de nodige verkoeling kan zoeken. 's Avonds is het ook hier geelrood van licht. Het Praça D. Pedro V, in samenspraak met de metro-luchtroosters van Lissabon, inspireert sommigen tot een wereldberoemde én verkoelende actie......

Pass by the past

Ginjinha proeven!

Misschien kun je deze Portugese gewoonte het best vergelijken met wat de Fransen 's morgens doen: even een koffie drinken staand aan de bar van een café en dan snel door naar het werk. Of met de Schnaps die men in Kopenhagen nuttigt. In Lissabon gaat men voor een alcoholische opkikker even 'staan' bij een Ginario. Men bestelt een grote of kleine Ginjinha, ruikt er kort aan, en drinkt met volle overgave uit het glaasje. Licht gekoeld is deze borrel, gemaakt van zure kers zij geeft een rijke smaak op de tong. De alcohol doet zich gelden en enigszins bezoedeld verlaat de bezoeker de Ginario en vervolgt zijn weg ...

Een Ginjinha shot!           

Eten is leven, in Lissabon

Eten is groot goed in Portugal. De Portugees doet dit met liefde en vol overgave. Er is geen kleine lunch, geen gehaast eten van pasteis, er bestaat geen vluchtig diner. Time can wait in Lissabon, en dat geldt zeker voor de maaltijd.

Dus ga 's middags gerust elke pasteria, elke lunchgelegenheid binnen. Men zal je iets verzorgds serveren. Heus niet altijd caloriearm. Dat niet. Maar wel met aandacht en smaak gemaakt.

De avondmaaltijd gebruikt men nooit vroeg. De Portugees eet later dan wijn noorderlingen gwoon zijn, zo vanaf half negen, negen uur.

Buenos Aires in Lissabon

Een aanrader is Café de Buenos Aires aan de Calcada do Duque 31. Een straffe klim via steile trappen, maar dan heb je wat. Een klein, bruin en sympathiek Argentijns restaurant. Zo één waar ze de aardappelen aan het schillen zijn als je 's middags binnenloopt, die later de verse patata frita blijken. Daar waar ze je toch een glas bier schenken al zijn ze dicht, gewoon omdat je dorst hebt en ze er toch zijn. Zo één waar haast alle tafels al gereserveerd zijn, en je dus best tevoren belt. Zo één, waar je lekker aan de bar eet, en gewoon wat werk kan doen. En waar de steak als boter snijdt, de tangotonen klinken. Time can wait in Lissabon, was het niet? Voila.

Bairro Alto, trendy!

In Alfama kun je ook uitstekend eten, als gezegd. Maar Bairro Alto lokt ook, heel erg zelfs. Het is het uitgaansgebied van de stad. Jong en trendy. Uitgaan tot in de ochtend. Natuurlijk hoort eten daar bij, dus is er een scala aan goede restaurants. Taveres Rico is hier een goed bijvoorbeeld van.

Eten is leven …

Winkelen in Lissabon

Shoppen is gewoon 'lekker' in deze stad. Niet te veel, zeker niet te weinig. De 'chique' gaan naar Avenue de Liberdade, daar waar de auto's alsmaar groter worden, de dames telkens mooier, de heren steeds verzorgder. Daar waar grote huizen als Armani, Burberry, Trussardi, Vuitton en Dunhill hun winkels hebben. De straat waar de grote advocaten- en accountantskantoren zich vestigden om het grote geld te verdienen, waardoor alles fraais dat te koop is ook te kunnen aanschaffen. Een Avenue met klasse dus. Goldcard niveau, minimaal. Prachtig dus, de Avenue de Liberdade, om 'gewoon' doorheen te lopen, de straat is wijds en in het midden brengen bomen verkoeling. Vergeet niet naar de bloedmooie mensen te kijken!

Baixa: shopping !

Het oude stadshart vormt deels het decor voor het winkelketenwerk. In Lissabon vindt je gelukkig nog winkel keten naast de zelfstandige zaak. En een bezoek aan de Zara is overigens nergens een straf. Voor vintage fashion ga je naar Outra Face da Lua. Een winkel met een trendy collectie kleding van goede knalkleuren en mooie materialen. Bij Outra drink je ook een uitstekende espresso of je geniet van een salade op het terras. Een aanrader aan de Rua da Assuncao.

Shoppen in Bairro Alto!

Trendy uitgaansgebied als het is, kan Bairro Alto natuurlijk niet achterblijven als het om hip shoppen gaat. Agência 117 noemen wij hier dan ook gaarne. Eigenlijk zijn ‘t twee winkels pal naast elkaar. Kekke fashionitems van alle soort, zeer trendy. Achterin kun je gelijk jezelf een nieuwe coupe laten aanmeten en in elk geval vernemen waar de hipste feesten die avond zijn.

Shopping is leven ...

Het is goed leven, in Lissabon

Portugal verkeerd in economisch zwaar weer. Er wordt hard ingegrepen om het land weer op de goede weg te krijgen. Natuurlijk gaat dit niet voorbij aan Lisboa. Echter, de zon, de zee en de positieve vibe in de stad maken veel goed. Je voelt je dan ook welkom in Lissabon. De rijke historie is wellicht een opmaat voor een mooie toekomst. Word tijdens een bezoek maar deel van de frisse wind in deze stad!

En als de middag eindigt ...

Rond de klok van vijf uur is het tijd om een bezoek te brengen aan Vini Portugal aan de Praça do Comércio. Hier laat je je voorlichten over de Portwijnen; je kunt er proeven, ruiken en kopen. Deze sierlijke wijnvariant uit het Dourogebied in het noorden kent een schat aan smaakaccenten. Port is er dan ook in vele kwaliteiten en prijzen. De witte port bijvoorbeeld is een prima aperitief, lichtzoet en toch fris. De rode port is bij ons meer bekend, maar niet in de vele smaakvariaties waarmee men de tong hier streelt.

Tot acht uur zijn de winkels open, al is een siësta na zoveel heerlijks ook heel aanlokkelijk. Of even zitten aan het water, naast dat lieve opaatje. Hij zegt zeker iets, maar is vast niet te verstaan.

Zo aan het einde van deze middag danst het zonlicht als ondeugende pareltjes op de golven van de oceaan. Als was het een voorbode van het nachtleven dat komen gaat. Het uitgaan in Lissabon, dat pas ophoudt wanneer jij het wilt.

Time can wait, in Lissabon.

 

WWW.VISITLISBOA.COM

 

COOL DOWN BREAK

Fragoletto, Praća do Comércio, 3

Outra Face da Luna, Rua d Assuncao

Alle lunchgelegenheden, Pasteis bestellen!

LUNCH

Café Martinho da Arcada Praća do Comércio, 3

Estufa Real, Jardim BotČnico da Ajuda

Origens Bio, Alameda dos Oceanos

Bica do Sapato, Av. Infante D. Henrique

Terreiro do Paćo restaurant, Parca do Comércio

Pap'Aćorda, Rua da Atalaia, 57-59

Bizarro, Rua da Atalaia, 133

Outra Face da Luna, Rua d Assuncao

APERITIEF

ViniPortugal, Praća do Comércio

Solar do Vinho do Porto, R. S. Pedro Alcantara

DINER

Café Buenos Aires, Calcada do Duque

Tavares Rico, Rua da Misericórdia

Pragma / Lx Spot, Parque das Naćões

Eleven, Rua Marques de Fronteira

Espaćo Lisboa, Rua da Cozinha Económica

Kais restaurant, Rua da Cintura

La Caffé, Av. da Liberdade

RECENTE PUBLICATIES Reisreportages en artikelen over wat het reizen comfortabel maakt

ONZE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou op de hoogte kunnen houden!

MAIL ONS

CONTACT

We travel!
Office in Amsterdam


Tel: +31 641 8844 93


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.