Het hooggebergte van de Catalaanse Pyreneeën. Wandelen door adembenemende schoonheid

Het hooggebergte van de zuidelijke Pyreneeën. Ruig, groen, rijk aan wild en vruchtensoorten. In de Vallei van Val d’Aran spreekt men een eigen dialect. Van relatief eenvoudige wandeltochten tot aan pittige bergtochten van hut naar hut. Een zalige cuisine, Romaanse architectuur en dat alles in een aantrekkelijk klimaat. Catalonië laat zich ook hier graag van zijn mooiste kant zien.

Een zee van bergen

Vanaf de 3000+-meter toppen van het Nationaalpark ‘Aigüestortes i Estany de Sant Maurici’ kijken we over wat men ‘Een zee van bergen’ noemt. Een mooie metafoor voor het rotsgeweld hier, een fascinerend landschap voor de wandelaar. Veel van de uitgepijlde wandelroutes gaan over paden die vroeger gemaakt én

gebruikt werden door wat men de ‘boodschappers’ noemde; zij waren vitaal voor het overleven in een omsloten gebied als de Val d’Aran.

Val d’Aran heeft sterke Franse en Atlantische invloeden. De Garona, de valleirivier, mondt bij Bordeaux uit in de oceaan. Tot 1258 hoorde de vallei dan ook bij Frankrijk. Pas sinds 1925(!) is Spanje direct bereikbaar geworden via de weg. Het verbaast ons dan ook niet dat de vallei een eigen taal ontwikkelde, die tot op de dag van vandaag gesproken wordt: het Aranés.

We dromen ervan om ons als de ‘boodschapper’ te voelen. Dat kan als we een meerdaagse en complexere tocht lopen als de ‘Carros de Foc’ of de ‘Encantats’. Maar ook een klim naar de top van de Montardo (2883 meter) zal hiervoor kunnen volstaan.

30% van de vallei ligt boven de 2000 meter

De hoogste top, de Besiberri Norte, op 3014 meter hoogte

Slechts 10.000 inwoners op 634 vierkante kilometer

Naar eigen niveau

We lopen een deel van de ‘route van de zeven dorpen’, een wandeltocht in het Uishèra berggebied. Een eenvoudigere voetreis door de minst bewoonde dorpjes van de Aranvallei. Een prachtige tocht, goed te doen, die ons bijna onwerkelijk mooie uitzichten geeft op berg en dal van Aran.

Ruim 300 kilometer uitgezette wandelroutes

Trekkingroutes zoals de Pla de Beret of de 7 meren van Colomèrs

Relatief eenvoudig wandelen, of juist een meerdagsee huttentocht

Past to present

De aanleg van de tunnel van Vielha is een vitale levensader. Maar de wet wordt geschreven door de natuur. Na de zomer wacht men, soms met smart, op de sneeuw; voor de wintersportgasten. De oudere dorpsbewoner zegt stellig dat dit in komende week gaat komen. Hij kan het weten. In de dorpen is het rustig en vredig. En vooral: ‘zoals het vroeger was’.

Dat arme everzwijn

We maken er grappen over die de arme everzwijnen niet zullen waarderen. Ze zijn groot in getal in de vallei, ook op een schildering of als standbeeld, maar de honger naar het wildzwijnenvlees is een gegeven in Val d’Aran. Ze worden gebraden, gestoofd, tot worst verwerkt en nog veel meer. En, zo blijkt, het is nu eenmaal heerlijk.

Zelfs in het succesvolle Val d’Aran is het ‘zoals het vroeger was’.

De sporen van ‘het leven in het hoogebergte vind je overal

Ook daarom een genoegen om hier te wandelen

Als een film

De blauwe lucht, het was ons al voorspeld, wisselt in rap tempo naar een dik wolkendek. Ook dit is een prachtig gezicht. Haast onwerkelijk is de verandering in tinten en het verdwijnen van bergtoppen in het wolkendek. Het is alsof het natuurverschijnsel als een film aan ons wordt getoond. Indrukwekkend.

De natuur is de baas in de Pyreneeen

Dat blijkt direct als het weerbeeld veranderd

Een machtig wolkendek bedekt in kort tijd de bergtoppen

Romaanse architectuur

Met name in de 12e en 13e eeuw is een groot aantal kerken en kapellen gebouwd in Romaanse bouwstijl, waarvan er velen goed behouden zijn gebleven. In de eeuwen erna zijn deze gebouwen voorzien van fraaie muur- en plafondschilderingen, waarbij uiteraard de Romaanse stijl werd gebruikt, maar ook de Gothische of die van de Renaissance. Een sierraad voor de vallei.

Tapas, wijn en cider

Voor het diner kiezen we een lokale tapasbar. Valleibewoners discussiëren driftig over verschillende wijnen ze testen. De ober staat er op dat wij de cider uit de vallei proberen; de Breton onder ons is er minder over te bespreken, maar wij genieten van dit moment. Met de herinneringen aan de natuur van Val d’Aran is het pallet voor een mooie avond gevormd.

Een sierlijk samenspel van blauw, groen en wolkendek

Het einde van deze dag heeft haar eigen tinten

Dit beeld nemen we mee in onze herinnering aan Val d’Aran

 

 

 Alle informatie over wandelen in de Val d'Aran: http://www.senderismovaldaran.com/en

Wandeltochten in de Val d'Aran: http://www.senderismovaldaran.com/en/component/k2/itemlist/category/302-grandes-rutas

VVV Val d'Aran: http://www.visitvaldaran.com/en

VVV Catalonie: http://www.catalunya.com

 

RECENTE PUBLICATIES Reisreportages en artikelen over wat het reizen comfortabel maakt

ONZE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou op de hoogte kunnen houden!

MAIL ONS

CONTACT

We travel!
Office in Amsterdam


Tel: +31 641 8844 93


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.