Do it: Zonnige trainingsweek op Lanzarote

 

1             La Geria - Campesino, 40 km (550 hm)

2             Zuidtour, 72 km (1000 hm)

3             Rutas del Centro, 75 km (1000 hm)

4             Famara, 85 km (1000 hm)

5             Noordtour, 120 km (2100 hm)

6             Vuurbergen, 95 km (1700 hm)

 

De koudere maanden van het jaar zijn met name voor de racefietsers zwaar. Een deel pakt de MTB, maar de weg wordt node gemist. De trend om ‘off season’ in zonnige oorden alsnog op de racefiets te stappen verbaasd dan ook niet. Op Lanzarote bijvoorbeeld.

Een reportage over de trainingsweek op dit eiland. Pittig eiland, goed weer, goede wegen, alles prima geregeld en verzorgd, zo’n 6800 hoogtemeters in de benen, een 4-sterrenhotel aan het strand; hoe klinkt dat?

 

Zon en bike

Het blijft een gek idee dat we in zo’n vier uur vliegen neergezet worden in de zon. Dat we fietskleding inpakten voor rijden in warmer weer. Maar het is waar.

Op de luchthaven Arrecife wacht Bruno op ons. Hij vertelt onderweg naar het hotel in Puerto Calero over ‘zijn’ lava-eiland Lanzarote. Het gebergte van dit zwarte land bestaan voor een belangrijk deel uit vulkaankraters. We wanen ons haast op de maan, het landschap is letterlijk bedekt met gitzwarte rotsen en ontelbare inktkleurige grindvelden. Een fascinerend gezicht. Bij het uitstappen maken we vast kennis met de passaat, een flinke wind die overwegend uit het noorden komt en die ons in komende dagen zal helpen én pijnigen.

 

In goede handen

Het is goed geregeld, blijkt direct na aankomst. Fietsenstalling is ruim en veilig, de instructies voor de ritten zijn helder. Wij brachten onze racefietsen mee, je kunt ook Felts huren. Het wordt ons duidelijk dat we hier lekker en flink aan de bak kunnen. Wind, warmte en hoogtemeters. Per te fietsen etappe worden we gebrieft waar de zwaartepunten liggen, en waar de appeltaart het beste is.

 

De ritten

De etappes zoals ze voorgeschoteld worden gaan van licht naar zwaar. Qua inspanningsniveau in termen van hoogtemeters en afstand dan. Voeg toe: de wind. Die gaat een venijnige tegenstander zijn. We kunnen kiezen welke etappes we wel of niet willen rijden, een rustdag inlassen mag ook.

Het kennismakingsritje van zo’n 40 kilometer is eigenlijk wel lekker. Het geeft een eerste gevoel hoe de benen zijn, en hoe het aan ons vlakke landje gewende lijf reageert op klimmen in de warmte. De 550 meters hoogteverschil wegtrappen in dit unieke landschap maakt ons enthousiast; dit gaat goed komen en we gaan hier serieus van genieten. Bruno moet lachen om onze enthousiaste gezichten bij terugkomst; hij weet dat het een komende dag ook minder met de blijdschap zal zijn.

 

Fietser beach paradise

Welk zwembad zullen we nu eens kiezen? Er zijn er vier. Of gaan we voor het zandstrand pal naast het hotel? We vleien ons neer op een strandstoel en bekijken de fietskaart die we kregen. We kunnen eigen routes uitstippelen, echter op deze kaart zijn veel ritvoorstellen aangegeven. We besluiten ons aan het basisrittenplan te willen houden en per dag te bekijken of de geplande etappe goed haalbaar blijft.

In het arrangement is een goed fietssportpakket begrepen. Hierdoor kunnen we gebruik maken van alle fietser-faciliteiten die dit hotel biedt. Wij vrezen en verlangen naar de Noordtour-rit; die bevat 2100 hoogtemeters, 120 kilometer. De zon verwarmd de botten en de comfortabele omgeving van het hotel doet ons genieten van een klein hersteldutje.

Voeding is cruciaal voor de fietser en het doet ons deugd dat het dinerbuffet zeer veel voeding voor sporters biedt. Er is echt over nagedacht. Dat laat zich onder andere verklaren doordat vele top profteams op dit eiland trainen en men dus exact weet wat de fietser nodig heeft. En wat niet.

 

Sterven in schoonheid

Fietsen is mooi, vaak lekker, en soms loodzwaar. Op Lanzarote krijgen we dit alles voorgeschoteld tegen een bizar en betoverend decor. Het is sterven in de schoonheid van een onwerkelijk landschap. Je zou tijdens het afzien haast denken dat jouw zintuigen je in de steek laten en je in een delirium door een virtuele wereld fietst. Niet waar, deze wondere wereld is echt, we hebben het zelf gezien.

 

Coast to coast

Veelal wissel we gitzwart voor azuurblauw. Klimmen in de wind met de oceaan als uitzicht. Rotsen die als muren uit het water rijzen, en de wetenschap dat direct na ronding van de top de wind het woord zal nemen. De lucht is zout en het continu glooien langs de kustlijn is vermoeiend. Op en af, op en af, kop over kop in de wind. Mooi.

 

Trainen

Telkens wordt de etappe een tandje zwaarder. Dat is ons wel duidelijk. De klimmetjes langer en of steiler. De open stukken zwaarder door wind en zon. Dit is daadwerkelijk trainen. We recupereren goed en volgen de aanwijzingen van Bruno op. Voldoende drinken, bidons vol sportdrank van het hotel gaan door onze kelen. De rit naar Famara is veel pittiger dan we dachten. Voordeel blijkt dat de terugroute zuidoostelijk gaat en we de wind mee hebben. De 85 kilometers zijn natuurlijk te overzien, maar het venijn zit hem dit keer in de gemene klimpartijen, waarbij we geen millimeter voor elkaar onder willen doen. Vrouw wint, man baalt. De zon bakt en braadt ons. Het is op Lanzarote topweer eind november. Geweldig. Afdalen is een kunst en ook hier geven we geen millimeter aan elkaar toe. De tractor die pal na de bocht op ons netvlies verschijnt kent de wereld van de gekken op de racer; hij houdt vanzelf zo rechts mogelijk. We schieten erlangs en razen uit in het kleine dorpje, met de zaligste cappuccino van het eiland. We nemen uiteraard ook even de tijd om te kijken naar mooi Spanje, want de vrouwen van Lanzarote zijn charmant ...

 

Koninginnenrit

Orzola wacht, zegt Bruno. We weten het. Orzola is een plaats helemaal in het noorden van Lanzarote. Op de kop. De rit heet niet voor niets Noordtour. De rit voert ons langs chique golfclubs, cactustuinen en een onvergetelijk mooie kustlijn noordwaarts. Ook hier op en af, glooien in de wind. De benen zijn goed, uigerust door een lange nachtrust als we zijn. De zon is onze vriend en de wind onze conditietrainer. Laat maar komen. Na de plaats Punta Mujeres draaien we een prachtig boslandschap in. De wind heeft in eerste instantie mindervat op ons. totdat we daadwerkelijk de kop van het eiland ronden, oostelijk richting Orzola. De pasaat toont zich van zijn meest verraderlijke kant. Maar de oceaan is mooier dan ooit met zijn hoge golven en wij laten ons niet kennen. Toch is het lekker als we het eilandje El Arco zien liggen: Orzola is dichtbij.

 

Vulkaantjeklimmen

De laatste dag is gereserveerd voor de verkenning van het Parqua National de Timanfaya. Het vulkaanland. Een geniepige rit wordt het, waarbij we elkaar soms het zwart voor de ogen rijden. Maar eenieder laten we ook in waarde en in de groep waar we vandaag mee fietsen wordt voeding en drinken dan ook gedeeld. Een beetje plagen mag natuurlijk. Maar iedereen is beduidend beter geworden in deze week, zoveel is meer dan duidelijk. Cycletours levert wat ze claimt.

 

Eéntje dan ...

Na de slotetappe laten we ons maar al te graag verleiden tot een proeverij van portwijnen. De rijkdom van dit wijntype verrast ons. De uitleg van de charmante mevrouw pleziert ons. En de alcohol bedwelmd ons. Met die 6800 hoogtemeters in de robuuste benen mag een glaasje (of twee) natuurlijk. We reizen rustig naar de roes van een goede port en denken aan fietsen in gitzwart en azuurblauw ...

 

Do it: Zonnige

trainingsweek

op Lanzarote

 

 

1             La Geria - Campesino, 40 km (550 hm)

2             Zuidtour, 72 km (1000 hm)

3             Rutas del Centro, 75 km (1000 hm)

4             Famara, 85 km (1000 hm)

5             Noordtour, 120 km (2100 hm)

6             Vuurbergen, 95 km (1700 hm)

 

 

           

RECENTE PUBLICATIES Reisreportages en artikelen over wat het reizen comfortabel maakt

ONZE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou op de hoogte kunnen houden!

MAIL ONS

CONTACT

We travel!
Office in Amsterdam


Tel: +31 641 8844 93


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.