Cycletours fietsvakantie in Birma

 

Bijna nergens ter wereld vind je zo’n culturele rijkdom in zo’n klein gebied als in Myanmar, het voormalige Birma. De fietsvakantie van Cycletours in Birma is een inspirerende ontdekkingsreis door dit Gouden Land vol pagodes en tempels. Een soms pittige fietsreis voert bijvoorbeeld langs de duizenden tempels bij Bagan, de pracht en praal van de Shwedagon Pagode, en je maakt kennis met de beenroeiers op het Inle Lake. Het land steelt jouw hart voor altijd, mede door de mensen!

Voorproeven

Na de boeking voor de Cycletours-fietsvakantie naar Birma begint het grote voorgenieten. Wat we op dat moment niet konden vermoeden, is dat de werkelijkheid nog honderd keer meer bij ons los zou maken dan het prettige voorproeven. Birma zou voor altijd ons hart gaan stelen en onze ziel meermaals beroeren. Waar dat precies door komt is misschien niet met woorden te vangen; sommige dingen zijn zo, sommige plekken zijn magisch.

Aankomst: Yangon

De eerste dag van onze reis besteden we in de stad Yangon. We slapen hier twee nachten, dus voldoende kans om rond te kijken en te wennen aan de nieuwe omgeving, vochtigheidsgraad én temperatuur.

De Shwedagon pagode in Yangon is de meest heilige Buddhistische plaats in Birma en alle Birmezen hopen hem tenminste eenmaal in hun leven te bezoeken. Het is een must voor ons om de pagode te zien. Vier trappen leiden naar het platform waarop de grote gouden 'zedi' staat, zichtbaar vanaf bijna elk punt in Yangon. Eenmaal boven dwalen we verwonderd tussen de vele tempels, schrijnen, beelden, en paviljoenen; uiteraard met de klok mee zoals bij alle Buddhistische gebouwen. Het is de eerste kennismaking met de intrigerende magie van Birma; in de verkoelende schaduw van een boom bespreken we deze prachtige ervaring. 's Avonds eten we in 19th Street in Chinatown, waar 's avonds in de ontelbare bbq-restaurantjes een uitgebreid assortiment aan spiesjes op de grill gaan, zowel met vlees, vis als vegetarisch.

Heilige Shwedagon pagode, Yangon

Trillende trein en fiets

In de ochtend nemen we de trein naar Mawlamyine. De reis naar deze stad duurt ca. 10 uur, de treinwagons én rails lijken uit de koloniale tijd te stammen. Mooi avontuur. Mawlamyine ligt aan de Thanlwin Rivier, omgeven door met stupa's bedekte heuvels. Het Karstgebergte is kenmerkend voor deze streek. We verblijven hier een dag en maken een rondrit door de streek.

Saddar grot en vleermuis

De dag erna wacht ons een fascinerende rondrit door een groene streek met rijstvelden en karstbergen als decor. In dit bergmassief bevinden zich een groot aantal grotten waarvan een aantal van wand tot plafond bedekt zijn met Buddha-beelden. De Saddar blijkt een must; voor durfals als wij dan. We lopen in het pikdonker door deze grot, ‘begeleid’ door het schrille geluid van mogelijk honderdduizenden vleermuizen. Je voelt hun aanwezigheid. En ruikt hun ontlasting (yek).

Aan het eind van de grot vinden we een idyllisch meertje waar we een bootje huren bij vissers. Zij varen ons bedaard en deskundig door een tweede grot naar een inspirerend water, wég van vleermuizen en in het felle zomerlicht.

 Het Karstgebergte

Saddar grot, Hpa An

Golden Rock, Kinpun

 

Rijst en rubber

De vleermuizen hebben toch wel indruk gemaakt en zijn gisteravond weggespoeld met net één biertje te veel. Het is dan ook heerlijk om op de fiets te stappen voor de etappe naar Thaton, de voormalige hoofdstad van de staat Mon. De fietstocht van 60 zo’n kilometer voert ons door fruitboomgaarden en rubberplantages, is niet zo zwaar, en maakt dus het hoofd volledig schoon. De zalige overnachting in het muisstille Thaton doet de rest ...

The Golden Rock

Vanaf Thaton is het 77 kilometer fietsen naar Kinpun, de uitvalsbasis voor ons bezoek aan de gouden rots van Mt. Kyaiktiyo.

Na de rit per vrachtauto omhoog, die voelt als in een achtbaan, is de voettocht van een klein uurtje naar het tempelcomplex heerlijk! De beroemde stupa bevindt zich bovenop een met bladgoud bedekte ronde rots die op de rand van een klif balanceert. De Golden Rock is één van de belangrijkste pelgrimsplaatsen voor de Birmese Buddhisten. Hun devotie ontroert.

Hemel van tinten ...

Kleuren, tinten ...

Het is voor ons, hoewel we er al fietsend veel over praten, moeilijk te verwoorden hoeveel dit prachtige land bij ons losmaakt. En waarom. Ook tijdens de fietstocht van 100 kilometer naar Bago op dag 9 van onze vakantie is het onderwerp van gesprek.

Wat we wél weten, is dat het pallet aan kleuren en tinten die dit land rijk is een zalige inspiratiebron biedt. Felrode tinten in de klederdracht worden afgewisseld door een schier eindeloos gamma aan pasteltinten. Alsof men hier het zachtaardige karakter van de Birmese bevolking wil onderstrepen. Laat dat het zijn. Zelfs de ondergaande zon zal de lieve mensen danken die dit land bewonen, bewerken én met hun liefde omarmen. In weinig landen zijn de kleuren zo mooi en de mensen zo lief.

Samen beleven

Het reizen met de groep van Cycletours vinden we eigenlijk bijzonder plezierig. In de avond kunnen we de vele ervaringen écht met elkaar delen.

De indrukken volgen elkaar in flink tempo op, al wordt ook veel van het fietsen in stilte gedaan. De ogen registreren zoveel, de geuren van het land strelen de neus (meestal) en ook de soms indringende warmte maken elke dag een belevenis.

De ritten zijn af en toe best pittig, dus het is lekker om opgebeurd te worden door de groep wanneer je een dag minder zin hebt.

De gesprekken gaan soms diep. We leren elkaar goed kennen. Als er pech is helpen we elkaar en ook dat voelt ‘safe’.

Soms hebben we behoefte om de groep de groep te laten. Een moment voor onszelf. Dat kan, ieder van ons heeft hetzelfde gevoel wat dit betreft. Soms is het tijdens de rijstmaaltijd doodstil en is het doorbreken ervan een hilarisch moment. Het lijkt wel alsof de mystiek van Birma ons allemaal raakt én een soort vleugels geeft. Eén van de fijnste momenten is om met een paar groepsleden naar de duizelingwekkende sterrenhemel te staren, met een koud bier in de hand.

Beenroeiers

Op dag 12 fietsen we vanuit Kalaw, die we gisteren na een transfer bekeken, naar het lager gelegen Inle Lake. We fietsen door een heuvelig landschap rijk aan Buddhistische pagodes en vredige dorpjes van de Palaung, Danu, Pa-O, Taung Yo en Danaw heuvelstammen. Sommige stammen dragen hun traditionele kleding nog, een genot om te zien. Op de velden wordt rode peper, knoflook, gember, aardappelen en rijst verbouwd die de basis vormt van de lokale keuken.

Het eerste zicht op het immense Inle Lake is niets minder dan een sensatie voor het oog.

Het leven speelt zich hier grotendeels op het water af; huizen en kloosters zijn op palen gebouwd en de Intha-stam verdient de kost met verschillende ambachten en in hun drijvende tuinen. De vissers doen hun werk op traditionele, unieke wijze: met één been om hun peddel geslagen roeien ze staand over het meer. Een sierlijk gezicht. Op dag 13 combineren we het fietsen dan ook graag met een boottocht over dit magische meer.

Inle meer, basis van de Intha-stam

Dag 14 wacht de fietstocht naar Pindaya. Het landschap wordt vooral bepaald door akkers, dit is wellicht het meest bebouwde gebied in Birma. De belangrijkste reden voor ons bezoek aan Pindaya is de beroemde Shwe Oo Min grot, een enorme karststenen grot met duizenden vergulden Buddha's; bij de laatste telling waren het er meer dan 8000!

We zien hier het officiële symbool van Pindaya; een boogschutter en een enorme spin. De legende gaat dat 7 prinsessen tijdens een storm hun toevlucht hadden gezocht in de Shwe Oo Min grot en gevangen werden genomen door een kwade geest in de vorm van een enorme spin. Gelukkig was de heldhaftige en strijdlustige prins Kummabhaya van Nyaungshwe in de buurt, doodde de spin met pijl en boog en bevrijdde de prinsessen uit de grot.

Shwe Oo Minh grot

Naar Mandaly

Dag 15 en dag 16 wordt redelijk wat van ons fietsers gevraagd. Met name de eerste rit naar Ywangan is pittig. We genieten van de rustdag in Mandalay en bezoeken de Mahamuni Pagode

Dag 18 van deze afwisselende vakantie begint op de boot, die naar Mingun.

Vanuit Mingun fietsen we naar de stad Sagaing. Het uitzicht vanaf Sagaing Hill over tientallen tempels en pagodes en met de brede Ayeyarwadi rivier als achtergrond, is ontroerend mooi. Na een lange pauze fietsen we naar Amarapura, waar het zicht op de langste teakbrug ter wereld ons uren doet staren naar voorbijgangers.

Amarapura, de teakhouten brug

Hemel van mensen ...  

De kleuren, de mensen

Wat maakt een mens nu mooi? Zijn uitstraling, zijn mimiek? Voor de Birmees is het in elk geval zijn karakter; Zijn ‘zijn’. Mannen zijn veelal verlegen. Vrouwen laten meer van zichzelf zien. De kinderen van Birma betoveren ons met hun prachtige lach en onbevangenheid.

Het reizen in het land is dan ook volstrekt veilig. Voor man én vrouw.

Op de markten kopen we truien, doeken en sjawls. Met de mooiste kleuren. We onderhandelen, maar niet te veel. Zouden de Birmezen beseffen hoe mooi ze zijn? Hoe écht nog? Zonder dat ze het zich realiseren geven ze ons mooie levenslessen mee, waarvoor wij ze dankbaar zijn.

Hoogtepunt: Bagan

Vandaag vervolgen wij onze weg naar Bagan. In en rond deze stad staan op een vlakte van 40 vierkante kilometer enkele honderden pagodes. Ooit hebben hier meer dan 4000 tempels gestaan en de restanten kenmerken het landschap. Overal waar je kijkt zie je pagodes, stupa's en kloosters. Het geluid van de wind en de wijdsheid van de vlakte maken dit tot een spirituele plek voor eenieder. Per fiets verkennen we de vlakte, in alle rust, in stilte. We hopen beiden dat we het gevoel dat we hier hebben weer kunnen oproepen als we thuis zijn. We hebben 2 dagen de tijd om deze fascinerende vlaktes te bekijken. Bagan staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt hiermee gerekend tot de belangrijkste historische monumenten in Azië. Uiteraard is het een must om de zonsondergang vanaf één van de 'sunset spots' te bekijken.

Bagan, Unesco erfgoed          

Land van pagodes

Birma’s sunset, onvergetelijk

Zonsondergang

Het is een fietsreis die onvergetelijk is. Birma zal voor altijd in ons hart gesloten zijn. Vanaf de fiets is een land altijd op zijn mooist. Birma overtreft onze stoutste dromen en wensen. Het is soms moeilijk om terug te denken aan de zonsondergang bij Bagan. Ondraaglijk is het om niet direct terug te kunnen naar deze plek, waar de tinten en tonen bij zonsondergang als een symfonie van Mozart is. We zouden zo graag zien wat Vincent Van Gogh voor meesterwerk zou voortbrengen, als hij het geluk had gehad dit te mogen zien en voelen.

 

 

RECENTE PUBLICATIES Reisreportages en artikelen over wat het reizen comfortabel maakt

ONZE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou op de hoogte kunnen houden!

MAIL ONS

CONTACT

We travel!
Office in Amsterdam


Tel: +31 641 8844 93


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.