Leipzig is is wereldberoemd om de rijkdom aan grote geesten die zij voorbracht, of die in de stad verbleven en creëerden. Bach, Goethe, Mendelssohn, Wagner, om er maar een paar te noemen. Leipzig is de vrijheidsstad, het verzet tegen de DDR dat leidde tot de ‘Wende’, begon bij de Nikolaïkirche. Deze magie ademt de stad in al zijn poriën. Het heeft zich inmiddels gemengd met energie van vele jonge geesten: Leipzig is een pure universiteitsstad. Het uitgaansleven is dan ook levendig en bevat alle aspecten die een stad die jeugdig en fris is, nodig heeft. In het dagelijks leven, en ook qua inhoud van het ‘1000 Jaar Leipzig’ programma, is alle ruimte voor kunst, creatie en vertier voor en door jongelingen van Leipzig.

Stad van Bach enWagner

en van de jeugd...

Leipzig kunstenaarsstad

Het is duidelijk dat Leipzig alle ingrediënten in zich heeft voor een grootse viering van haar 1000-jarige bestaan. De stad is kunstminnend en creatief. Naast aandacht voor haar grote muziekhistorie is een bezoek aan de musea van de stad dus altijd een aanrader. Bijvoorbeeld aan Leipzig’s Museum van Moderne Kunst, geopend in 2004, gevestigd in de ‘Art Cube’, toont een mix van kunst uit het westen en de voormalige DDR. De ‘New Leipzig School’ stroming wordt vertegenwoordigd door artiesten als Rauch, Weischer and Tilo Baumgärtel.

Leipzig’s dynamische kunst-scene heeft een wereldwijd goede reputatie. Dé plek voorhen is de Spinnerei, voormalig Europa’s grootste katoenmolen, midden in de trendy Plagwitz-wijk. Sinds 1992 hét honk van de Leipziger kunsenaars, die de molen tot een ‘cosmos van kunst’ maakten. 100 artiesten vestigden zich hier met eigen studio’s, samen met 12 galleries en de ‘non-profit space Halle 14’.

Grassi Museum

Een jaarlijks cultureel hoogtepunt is de DO-Designers’ Open, ofwel de ‘Grassimesse’ (de beurs en een internationaal forum voor Toegepaste Kunst en Experimenteel Design). Jaarlijks het laatste weekend in oktober. Het zal niet verbazen dat de collectie van het Grassi Museum op elk moment van het jaar de moeite meer dan waard is, en dat het museum een grote rol speelt bij ‘Leipzig 1000 jaar’.

Stad van creatieve geesten

en ruimdenkendheid ...

 

‘Die Wende’ begint in Leipzig

De geest van verzet in leipzig leidde tot massale demonstraties en verzet tegen de harde hand van de Stasi. De stap om de muur in Berlijn open te stellen werd genomen omdat de DDR regering niet in durfde te grijpen bij de massale volksopstand (Wir sind das Volk) in 1989 in Leipzig.. Jaarlijks viert men dit historische feit op 9 oktober met het Lichtfeest. In het oude Stasi-hoofdbureau in Leipzig houdt het burgercomité nog steeds een uniek museum in stand. Het Museum ‘Runde Ecke’ geeft de represaillemethoden we­­­er, een beeld van de politie en veiligheidsdienst en toont vele interessante archiefstukken.

Vrijheidstad! 1989-verzet in

Leipzig leidt tot val van de Muur...

Winkelparadijs Leipzig!

Bezoekers kunnen hun shop-till-you-drop avontuur direct bij aankomst beginnen: Leipzig Centraal Station, het grootste kopstation ter wereld, bevat maar liefst 142 winkels verdeeld over 3 verdiepeingen. De PROMENADEN is open tot 22 uur, dus je kunt gerust de hele dag blijven Vanuit het station wandel je het compacte centrum binnen waar je in de Nikolaistraße, één van Leipzig’s vele winkelstraten vindt. Ook het Specks Hof en het Höfe am Brühl zullen onderworpen moeten worden aan de insectie van shopping lovers.

Must-do: Mädler Passage

De sierlijkste winkelarcade (Leipzig heeft er maar liefst 30) is de 140 meter lange Mädler Passage, met zijn elegante glazen plafond en Auerbachs Keller, een kelderrestaurant van pure traditie, ooit een favoriet van Goethe. De arcade uit 1914 is geinspireerd op de Galleria Vittorio Emanuele in Milaan.

Shop, lunch,

lach, leef ...

Koffiecultuur

Een andere must is het genieten van een heerlijke koffie, één van de liefhebberijen van Leipzigers. Uiteraard met een zalige ‘Kuchen’ naar keuze. Het liefst doe je dat misschien in de ‘Coffe Baum’ één van de oudste koffiezaken die nog in zijn originele vorm bestaat in Europa. In 1717 kocht Johann Lehmann het pand in de Fleischergasse en startte er een koffiehuis.Na zijn dood in 1720 zette zijn weduwe de zaak voort onder de prachtige naam ‘Zum Arabischen Coffe Baum’.

Stad van muziek

Johann Sebastian Bach is de naam die het direct opkomt als men aan Leipzig denkt. Deze componist creëerde veel van zijn meesterwerken tijdens zijn leven en carrière in de stad: de St. John en Mattheus Passion, het Kerst Oratorium, de Art of the Fugue en de Mis in B-Mineur. Nog elke zaterdag wordt het Bach cantate gespeeld in de St.Thomas kerk door het tevens wereldberoemde St. Thomas Jongenskoor. Het jaarlijkse Leipzig Bachfest is een instituut in de wereld van de klassieke muziek.

Zinneprikkeling

Het Gewandhaus werd een Mecca voor de grote geesten der muziek. Werken door Liszt, Schumann, Brahms, Tchaikovski en anderen werden opgedragen, en ofwel enthousiast onthaald of genadeloos weggehoond bij het Leipziger muziekpubliek dat zo verwend was met allergrootsten.

Ook de beroemde Leipzig Opera, het Mendelssohn Huis, het Schumann Huis en het Conservatorium zijn pleisterplaatsen voor liefhebbers pur sang van klassieke muziek.

Odes aan

klassiek ...

Leipzig Music Trail

Veel van de plekken in de stad waar beroemde componisten als Bach en Wagner leefden en werkten, bestaan nog steeds en in een aantal nergens ter wereld zo groot. De ‘Leipzig Music Trail’ is een 5-kilometer uitgepeilde wandeling waarin al deze unieke locaties kunnen worden bekeken.

Het geheel aan historie én heden geeft een adembenemend gevoel voor wat de stad gaat laten zien in haarjubileumjaar 2015: een explosie aan zinneprikkeling ...

EVENEMENTENKALENDER LEIPZIG 2015 (SELECTIE)

1000 jaar Leipzig

Het hele jaar door activiteiten. Feestweek: 31 mei – 7 juni

www.leipzig2015.de

Opening van de Karl-Heine Kanaal verbinding

Verdere ontsluiting van de recreatieve waterwegen. Voorjaar.

www.wasser-stadt-leipzig.de

Paul Klee Tentoonstelling

Overzichtstentoonstelling van de kunstenaar Paul Klee. 1 maart – 25 mei.

www.mdbk.de

Spinnerei Gallery Tour

Open huis dagen van 11 grote kunstgaleries. 1/2 mei en 12/13 september.

www.spinnerei.de

A cappella Festival

Vele optredens met nadruk op vocale muziek. 8 – 16 mei.

www.a-cappella-festival.de

Openingsceremonie nieuwe congreshal

Heropening van gerenoveerd Art Nouveau gebouw. 21 mei.

www.kongresshalle-leipzig.de

Richard Wagner Festival

Leipzig Opera brengt Wagner op het podium. 22 – 31 mei.

www.richard-wagner-leipzig.de

Bachfeest Leipzig

Het grootste jaarlijkse muziekfestival van Leipzig met ruim 73.000 bezoekers.

“So glorious you stand, dear city!” 12 – 21 juni.

Klassiek ‘Airleben’

Open luchtconcerten van het Gewandhaus orkest. 10 en 11 juli.

www.gewandhaus.de

Schumann Festivalweek

Vele concerten in teken van Robert Schumann. 5 – 13 september.

www.schumann-verein.de

Mendelssohn Festival

Diverse concerten. Thema 2015: “Mendelssohn and Mozart“. 18 – 27 september.

www.gewandhaus.de

Lichtfestival Leipzig

Jaarijkse herdekingsoptocht met duizenden kaarsen ter herinnering aan de Vreedzame Revolutie in Leipzig in 1989 die leidde tot de val van de DDR. 9 oktober.

www.herbst89.de

DO-Designers Grassi Museum

Een jaarlijks cultureel hoogtepunt in het laatste weekend van oktober os de DO-Designers’ Open, ofwel de ‘Grassimesse’ (beurs voor Toegepaste Kunst en Experimenteel Design). Jaarlijks het laatste weekend in oktober. Het Grassi Museum speelt ook een grote rol bij Leipzig 1.000 jaar. Oktober.

www.stadtgeschichtliches-museum-leipzig.de

Kerstmarkt Leipzig

Met ruim 250 stalletjes in het stadshart. Inclusief vele concerten. 24 nov – 23 dec.

www.leipzig.travel/christmas

Non stop Amsterdam-Leipzig

Etihad Regional (het voormalige Darwin Airline) vliegt rechtstreeks vanaf schiphol Amsterdam naar de moderne luchthaven Leipzig Halle Airport. Er zijn dagelijks twee non stop vluchten. Ideaal voor een korte city trip. Vanaf de luchthaven gaat een rechtstreekse stadstrein die reizigers snel naar het centrum van Leipzig brengt.

www.leipzig-halle-airport.de

www.etihadregional.com

RECENTE PUBLICATIES Reisreportages en artikelen over wat het reizen comfortabel maakt

ONZE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou op de hoogte kunnen houden!

MAIL ONS

CONTACT

We travel!
Office in Amsterdam


Tel: +31 641 8844 93


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.